Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gottrörabo vinnare i stor fototävling

Av 8 534 inskickade bilder valdes tolv ut. En av dem var Håkan Ålunds bild. Den går nu vidare till den globala finalen i Metro Photo Challenge.

Och i helgen utses vinnaren av den globaladelen av tävlingen som arrangeras i alla de länder där tidningen Metro ges ut.

I dag finns tidningen, enligt wikipedia, i 23 länder, har sammanlagt 18 miljoner läsare och är världens största internationella dagstidning.

Håkan Ålund är 57

år och bor i Gottröra. Han berättar att han alltid varit fotointresserad och att han även tar fotouppdrag på fritiden.

Till årets svenska del av fototävlingen, som hade temat De sex sinnena, skickade han in fem fotografier som skulle symbolisera var och ett av de fem ”vanliga” sinnena: smak, känsel, lukt, hörsel och syn.

Håkan Ålund blev alltså Sverigejuryns vinnare i kategorin Känsla. Hans bild går nu vidare till den internationella tävlingen.

Bilden är i svartvitt och föreställer ett innerligt och känslosamt ögonblick mellan en pappa och hans lille son.

– Jag försökte fånga känslan av lycka som man får när man kramar sitt barn, säger Håkan Ålund.

På måndag offentliggörs det vilka två som vinner det globala priset, ett jurypris och publikens pris. Vinnarna får varsin resa med ett fotouppdrag till Ghana i Västafrika.

En andra och tredje finalist i tävlingen kommer från Älmsta. 16-åriga Elin Arveteg och 18-årige Gustav Stangrund har nått finalen med sin bild på temat ”Sjätte sinnet”.

Bilden är tagen hemma hos Elins Arvetegs mormor och morfar i Örebro. Bilden föreställer en mörk vägg av plank där tre par händer försöker bryta sig ut.

Fotot består av tre bilder som paret har klippt ihop tillsammans.

- Jag stod bakom väggen, det är mina händer som syns, och Gustav fotade bilderna som vi sedan har klippt ihop och redigerat tillsammans, säger Elin Arveteg.

Då Elin är 16 år, två år yngre än åldersgränsen för tävlingen, är det bara 18-årige Gustav Stangrund namn som står under bilden.

Elin har bara fotat i tre år men har redan vunnit tre fototävlingar tidigare. Två stycken i England och en via en hemsida. Men att nå finalen i Metros tävling tycker hon känns lite speciellt och om de vinner blir det jubel hemma i Älmsta.

- Jag trodde aldrig att vi ens skulle komma till final så om vi vinner skulle jag bli jätteglad, säger hon.

Se övriga bilder som gått vidare till den internationella tävlingen här.