Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör värnskatten att vice vd:n inte vill bli vd?

Annons

I ett debattinlägg i Norrtelje Tidning försvarade Robert Beronius avskaffandet av värnskatten. Ett av de avgörande argumenten för att avskaffa den var det ”ökar incitamenten till utbildning och företagande i Sverige”.

Anmäl text- och faktafel

Detta får mig att fundera på denne liberals världsbild. Värnskatten på fem procent läggs på inkomster över 57 440 kronor per månad, det vill säga en inkomst på 689 300 kronor per år. Värnskatten medför en marginalskatt på cirka 60 procent, det vill säga skatten på det man tjänar på inkomster över denna summa.

Innebär detta att en förälder säger till sitt barn ”strunta du i utbildning, skatten är för hög”? Eller att studenten tycker att det inte är värt att satsa på en civilekonomexamen för att ”skatten tar allt”? Eller att entreprenören inte vill jobba ännu mer av samma skäl? Eller att vice vd inte vill bli vd? Eller att vuxenstudier via ABF eller andra studieförbund är meningslösa eftersom det ”inte ger några pengar”?

Ser det ut så för marknadsextrema liberaler? Det tror jag de är rätt ensamma om.

Att reducera människor till att vara enbart ekonomiskt rationellt tänkande varelser gör mig beklämd, vi är ju så mycket mer.

Arbetsglädje och känslan av att göra något viktigt graderas ner i den här typen av tänkande. Likaså lusten att lära om så bara för viljan att förstå sin samtid.

De bäst rustade behöver enligt dessa liberaler högre ersättning för att prestera på topp. Samtidigt tycker samma människor ofta att de sämst ställda behöver mindre ersättning för att göra sitt bästa.

Nu är kanske inte inkomstskatter det bästa sättet att fördela välstånd utan andra skatter på arv, fastigheter och förmögenheter kan fungera bättre. Men då fodras det ett annat sätt att förstå människors drivkrafter och behov. En annan värld är möjlig!

Stefan Grath, Rånäs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel