Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör tingshuset till Ungdomens hus

För några dagar sen kom nyheten att kommunen lägger ut gamla tingshuset för försäljning. Det är oerhört sorgligt att det moderatledda styret väljer att sälja ut delar av vårt historiska kulturarv, i stället för att använda det till något som alla kan dra nytta av.

Det var under förra mandatperioden som det dåvarande styret bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet köpte tingshuset för att använda som lokaler för bland annat ungdomar. Köpet motiverades bland annat med att "Norrtäljes Tingshus har ett stort kulturhistoriskt värde" och att behovet av fler lokaler för barn-, utbildning- och kulturverksamhet i kommunen. Att styret nu struntar i det och i stället försöker sälja tydliggör ointresset för att bevara sin egen kommuns kultur och historia. 

Tingshuset är en del av vårt historiska kulturarv och är därmed skyddat under plan- och bygglagen. Det innebär att byggnaden varken får rivas eller förändras så att dess kulturhistoriska värde minskar. Det är extremt viktigt; vi ska äga vår egen historia. Dock är risken att tingshuset endast blir en byggnad vars historia går förlorad om den säljs. 

I stället borde vi göra om tingshuset till ett Ungdomens hus, där vi ungdomar ges möjligheten att gemensamt utforma vår egen fritid. Låt tingshuset bli mer än en utförsäljning av vår gemensamma historia. Det är ett faktum att det behövs fler platser för ungdomar att umgås på i Norrtälje kommun. Framför oss har vi därför en fantastisk chans.  

Lokalerna skulle kunna användas som rep- och konsertlokaler, spelrum, ungdomskafé eller bara att ställe att hänga medan man väntar på bussen. Närheten till busstationen bidrar också till ett perfekt läge. Ungdomsföreningar skulle kunna hyra lokalerna, och det skulle till och med kunna bli sätet för ett ungdomsfullmäktige i Norrtälje kommun. Möjligheterna är oändliga! 

Tryggheten i kommunen är något som pratas om titt som tätt. Att ge ungdomar en plats där de kan känna sig trygga är ett fantastiskt sätt att bidra till att kommunen blir tryggare, inte bara för ungdomar utan även för resten av befolkningen. 

Ungdomars delaktighet och inflytande över sig egen fritid är extremt viktigt och vi har nu en unik chans att förbättra och förverkliga det.

För oss i SSU Norrtälje är det enkelt – sälj inte tingshuset, prioritera oss ungdomar. Vi ska inte sälja vårt kulturarv för kortsiktiga vinningar. Vi borde göra långsiktiga investeringar för vår framtid och Ungdomens hus är en perfekt sådan. 

Thea Bergström, vice ordförande SSU Norrtälje

Henning Larsson, sekreterare SSU Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel