Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör inte om samma misstag

Vilken framtid som väntar det enda vargreviret som finns i huvudstadsregionen är det många som frågar sig. Och oavsett vilken utveckling man själv önskar så är det många som är delaktiga i frågan.

För någon vecka sedan rapporterades det att en varg blivit ihjälkörd längs med Kapellskärsvägen. Inte helt oväntat möttes beskedet med reaktioner och om detta är en varg från Rialareviret eller en varg som bara var på genomresa återstår att se. Klart så här långt är att det rör sig om en ung hanne.

Vi från Svenska Rovdjursföreningen kan konstatera att ytterligare en varg blivit dödad av trafiken och det är inget konstigt med det även om vi tycker det är tråkigt. Men, den fråga som omgående infann sig, var om just denna varg hamnat på vägen till följd av någon eller någras oförståeliga intresse av att klippa sönder viltstängsel i området.

Den 28:e oktober 2011 rapporterades det i NT om systematisk skadegörelse mot de viltstängsel som skyddar längs med Kapellskärsvägen. Enligt Svevia så var skadegörelsen omfattande och mellan Kapellskär och Rosenkälla var staketet uppklippt på minst 50 ställen. Den här typen av skadegörelse har förekommit tidigare i varglänen Dalarna, Gästrikland och Gävleborg och i artikeln framgår Norrtäljepolisen Sven Nilssons teorier tydligt vad gäller bakgrunden till skadegörelsen: illegal vargjakt.

Kort efter olyckan passerade en bekant till mig och tittade efter hål i stängslet ¿ stängslet var intakt varför vargen kommit upp på vägen via en av eller påfart eller på annat sätt så den här gången hade skadegörelsen inte med saken att göra.

Sammantaget kan vi dock konstatera att Norrtälje är på god väg att bli likt de övriga platser i landet där varg finns och där respekten och acceptansen för olika ståndpunkter kring vargen har havererat till förmån för ytterligheter och olagligheter. Förvaltandet av vargen är en komplex fråga och det vi tyvärr ser är att arrogansen i frågan växer istället för kunskapen.

Vi tror inte att det leder till att boende får större inflytande kring vargens förvaltning. Vi tror inte heller att det leder till att jägare får större inverkan på rovdjurspolitiken, och vi tror inte att detta leder till att vi som värnar vargen får större möjligheter till att se dessa djur fria i sin rätta miljö. Oavsett vad vargen gör så är det inte debatten och de framtida besluten som vargen ansvarar för, det gör vi människor.

Vi ser att debatten och klimatet kring vargen befinner sig på ett sluttande plan i Norrtälje kommun och vi vill vädja till alla er som är engagerade i frågan: Gör inte samma misstag som i övriga delar av landet när det kommer till vargen. Skapa er en egen uppfattning om dessa djur och kunskap om vilka konsekvenser deras närvaro har.

Vi kommer att fortsätta hjälpa de som har tamboskap med att stängsla deras hägn på vår fritid för att bidra med positiva värden i denna debatt men vi hoppas att vi får sällskap av fler.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel