Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör en miljöinsats – måla inte båten

Nu leker gäddan och båtklubbarnas sjösättningar närmar sig. Det är dags att göra båten färdig för sjön. Vi har en god nyhet: i år slipper du måla båten. Numera finns det en hel rad fiffiga metoder för att hålla båtbotten ren från påväxt utan att förgifta vattenmiljön.

I dag målar cirka 80 procent av alla båtägare sin båt med mer eller mindre giftig båtbottenfärg för att slippa beväxning och havstulpaner. Till det går det åt drygt en halv miljon liter färg per år. Det är naturligtvis viktigt att undvika beväxning på båtar eftersom den både påtagligt ökar bränsleförbrukningen och påverkar båtens gång. Samtidigt ska man veta att samtliga Kemikalieinspektionens godkända båtbottenfärger innehåller gifter som är skadliga för livet i vattnet. Därför kan alla båtägare göra en riktigt god insats för vattnet om de använder metoder som inte verkar genom gift.

Glädjande nog finns det numera många alternativa giftfria metoder på marknaden, och fler utvecklas ständigt. Förutom att dra upp båten på land när man inte använder den, kan man använda flytande presenningar, så kallade skrovdukar, som skapar en syrefri miljö närmast botten. En mer högteknologisk lösning är ultraljud som gör att vattenorganismerna inte trivs på båten. Att mekaniskt tvätta båten, för hand, eller med hjälp av en båtborsttvätt eller högtrycksspruta, blir också alltmer populärt.

Bland båtklubbar och båtägare finns i dag ett ökat intresse för att minska sin miljöpåverkan. Under våren har därför Naturskyddsföreningen, Svenska Båtunionen, Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län och Sportfiskarna – med stöd från Hav- och Vattenmyndigheten – åkt runt i landet för att informera om giftfria metoder.

Vill du också veta hur man gör? Titta då på filmen ”6 sätt att slippa bottenmåla” på Båtmiljö.se. På Havstulpan.se kan du sedan registrera dig för Havstulpanvarningen. Då får du sms när havstulpanerna sätter sig på båtarna i ditt havsområde. Det gör de max tre gånger per sommar. Innan de hunnit bilda sitt hårda kalkskal är de lätta att ta bort.

Vi vill ha en giftfri miljö. Och vi uppmanar nu alla båtägare, politiker, försäljare av båtfärger och tillbehör, kommuner och andra myndigheter att på olika sätt bidra till det målet. Utan giftfärger kan vi tillsammans glädjas åt mer blåstång och djur i Östersjön. I alla vikar. År efter år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel