Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Googla gärna "Alice Bah Kuhnke + styra kulturen"

Sverigedemokraterna blir ibland anklagade för att polarisera den politiska och allmänna debatten. Allt mer sällan förvisso, men ändock.

De som skriker högst är ofta miljöpartister. Att sedan lokala företrädare i Norrtälje kommun, nu senast Mats Wedberg, tar ett SD-förslag om att uppmärksamma Norrtälje stads grundare i samband med 400-årsjubileet och väljer att dra paralleller till Polen, Ungern, Sovjetunionen och 1930-talets Tyskland verkar inte vara några problem. Saknas det helt sinne för proportioner?

Mats Wedberg påstår att mina argument tryter. Jag skulle säga att det är Miljöpartiet som saknar argument eftersom man känner sig nödsakad att ta till så drastiska smutskastningsförsök.

Jag har förstått att miljöpartisterna inte gillar förslaget om en byst av Gustav II Adolf i parken som bär hans namn. Det är helt okej, men försök ändå hålla debatten på en anständig nivå. Miljöpartisterna trivialiserar och urvattnar några av historiens mest vedervärdiga brott när de gör denna typ av liknelser.

Mats Wedberg tycker att Gustav II Adolf ska få vila i frid. Gott så, vi är helt överens. Men om det också innebär att hans minne inte ska få uppmärksammas protesterar jag. Som den franska författarinnan Simone Weil så träffande uttryckte det. ”Om man inte känner till det förflutna, förstår man inte nutiden och är inte lämpad att forma framtiden.”

Om vi ändå skall diskutera detta med att politiken ska hålla armslängds avstånd från kulturens innehåll kan vi se lite på hur Miljöpartiet själva har agerat de senaste åren. Partiet har som bekant suttit i regering sedan 2014. Aldrig tidigare har en kulturminister blivit så hårt kritiserad för att försöka styra kulturen som Alice Bah Kuhnke (MP). Hon gav bland annat Kulturrådet, en myndighet som lyder under kulturdepartementet, i uppdrag att betona och driva på olika frågor som staten anser är goda.

Detta upprörde många som anser att kulturen ska stå fri från politisk påverkan, då det i praktiken avkrävdes ideologisk korrekthet för att få bidrag. Bland annat kommenterades det på följande sätt: ”Det känns som ekon av regimer där man varit duktig på att dela upp kultur av olika slag i lämplig och olämplig och något som är helt ovärdigt ett demokratiskt samhälle”, säger Annika Bladh från förlaget Bladh by Bladh till Svenska Dagbladet (17 februari 2018).

Den som är intresserad av en djupdykning om kritiken mot dåvarande kulturministern kan googla ”Alice Bah Kuhnke + styra kulturen” så finns det många artiklar i ämnet.

Jag har ingen aning om de lokala företrädarna från Miljöpartiet i Norrtälje då riktade internt kritik mot detta och delgav sin oro för att det egna partiet gick mot något som liknar ”totalitära stater”. Så kan det vara. Jag kan också spekulera i att de kanske inte ansåg detta vara lika problematiskt då det egna partiets försök att styra kanske ansågs grunda sig på ”rätt åsikter” och ”rätt förslag”. Om detta vet jag som sagt inget, det är upp till var och en att reflektera över.

Slutligen ser jag och Sverigedemokraterna fram emot Norrtäljes 400-årsjubileum, med eller utan en ny byst i Gustav II Adolfs park.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel