Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Golvet i huset var genomruttet – kan kosta dem halv miljon

Renovering för 52 000 kronor, sa besiktningsmannen. I själva verket vilar huset på ruttna syllar som måste bytas genom avancerat byggnadsarbete. Kostnad: en halv miljon.

Det var förra sommaren som Helene Rolandsdotter och hennes man Hans Bodén köpte sitt röda trähus i Massum Skaten, Väddö. Tanken var att förvandla huset och de tillhörande ägorna till ett centrum för trädgårdsterapi.

Helene och Hans hade köpt hus tidigare och var väl medvetna om att de själva måste hålla utkik efter fel innan de köpte.

– Vi vet hur det är med gamla trähus, att det kan vara både det ena och det andra, säger Helene Rolandsdotter.

Därför skrev paret ett tilläggsavtal med säljaren, och anlitade en besiktningsman från företaget Svenska besiktningshuset för att undersöka byggnaden.

– Vi ville ha tillbaka vår handpenning om något upptäcktes, säger Helene Rolandsdotter.

Besiktningsmannen konstaterade att golvet sviktade och var missfärgat i vardagsrummet, vilket kan tyda på fuktskador. Helene och Hans beställde därför en fortsatt teknisk utredning.

– Vi ville ha klart besked om omfattningen, säger Hans Bodén.

Läs också:Experten: ” Borde ha upplyst ordentligt”

Protokollet från utredningen konstaterade att golvet är kraftigt fuktskadat och syllarna, själva grundbjälkarna i golvet, var angripna av röta. Golvet inklusive bjälklagret måste rivas upp, grunden städas ur, dräneringen på utsidan läggas om och nya hängrännor installeras. För det uppskattar besiktningsmannen en kostnad på 52 000 kronor. Däremot skriver han ingenting om att syllarna måste bytas.

– Han tog bort lite golv och sa att det var lokalt och att rötan inte hade gått vidare. Jag tyckte att om han nu var erfaren så visste han väl, säger Hans Bodén.

Paret köpte huset för 1,3 miljoner kronor och utförde alla renoveringar som besiktningsmannen hade föreslagit.

– Sedan säger byggfirman att de inte kan lägga något golv, för att syllarna inte klarar det, berättar Helene Rolandsdotter.

Hon kontaktade en annan byggentreprenör för att ännu en gång besiktiga rötskadorna. De var synliga utifrån, behöver ”självfallet åtgärdas” och ”köparen borde ha informerats om riskerna”, heter det i hans besiktningsprotokoll. Att byta ut syllarna är ett komplicerat arbete som kräver att man lyfter upp hela huset med domkrafter.

Enligt byggfirman skulle det kosta omkring 430 000 kronor plus moms, pengar som familjen inte har. Helene och Hans hade tecknat en försäkring med bolaget AIG ifall något skulle gå galet. De reklamerade besiktningsmannens arbete, men fick kalla handen.

Läs också: Experten: ”Borde ha upplyst ordentligt”

I sitt beslut skriver AIG att besiktningsmannen hade påtalat rötskadorna och att prisuppgifterna var ungefärliga. Därmed har ”besiktningsmannen inte utfört sitt avtalade uppdrag på ett vårdslöst sätt”, står det i beslutet.

– Jag har ingen annan kommentar än beslutet. Om de som har fått det har några frågor så får de vända sig till mig, säger Olof Jungnelius på AIG.

Besiktningsmannen har gett vilseledande information om husets renoveringsbehov. Är det inte vårdslöst?

– Som sagt, jag kan inte kommentera det. Men rent allmänt finns domstolspraxis för vad som är vårdslöst. Om kravställarna vill bemöta mitt beslut så står dem fritt, säger Olof Jungnelius.

Bertil Bergqvist på Svenska besiktningshuset anser också att besiktningsmannen har fullgjort sina åtaganden.

– Han har skrivit i protokollet att konstruktionsvirke och golv måste återställas. Syllarna är konstruktionsvirke. Om en konstruktion är kraftigt skadad så är det väl självklart att man får byta ut den. Om man inte förstår det så måste man fråga, säger Bertil Bergqvist.

Besiktningsmannen skriver att prisuppskattningen på 52 000 kronor är ”mellan tummen och pekfingret”. Då tror man väl inte att det ska bli tio gånger dyrare?

– Kostnaden på 500 000 är helt fel. Det kostar inte det, säger Bertil Bergqvist.

Ljuger de för mig?

– Jag vill inte kommentera det mer eftersom det är ett pågående ärende.

Köparna ville ha grunden för ett upplyst beslut om en miljonaffär. Anser du att Svenska besiktningsbyrån har levererat det?

– Ja, absolut. Vi lämnar inga byggkalkyler, det är inte det vi har avtalat om, säger Bertil Bergqvist.

I Massum Skaten står bygget stilla, Hans och Helene vet inte vad de ska göra. Det var för att undvika just precis det här som de anlitade en besiktningsman till att börja med.

– Man är helt rättslös, säger Helene Rolandsdotter.

Hon har anmält Svenska besiktningshuset till Allmänna reklamationsnämnden. Deras handläggningstid ligger på minst sex månader.