Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godkänt för sjukreformen

Regeringens förändring av sjukförsäkringen skapade stora rubriker för ett drygt halvår sedan. Många sjukskrivna kände oro för vad som skulle komma. Läkare skrev i debattartiklar att Försäkringskassan tvingade svårt cancersjuka att arbeta heltid. Oppositionspartierna pratade om stupstockar och hävdade att den nya sjukförsäkringen visade hur hjärtlös regeringen var.

I dag har debatten mer eller mindre lagt sig. Förändringarna visade sig inte alls vara så negativa som det då utmålades. I stället blev många långtidssjukskrivna glada för att någon äntligen brydde sig om dem och försökte hjälpa dem att komma tillbaka till arbetslivet.

De utvärderingar som gjorts visar också att regeringens omläggning i stort sett var lyckad. Enligt Riksrevisionen, som kom med sin rapport i slutet av maj, var förändringen lyckad, men att den genomfördes på ett sätt som gjorde att bland annat Försäkringskassan inte fick tillräcklig tid på sig.

Ett annan utvärdering, denna gång från Försäkringskassan, kom i går. Enligt denna rapport har omläggningen av sjukförsäkringen inneburit kortare handläggningstider, och därmed också att sjukskrivningstiderna blivit kortare. De tidsgränser som alliansregeringen införde i sjukförsäkringen har varit en viktig orsak till detta.

Det är svårt att förändra ett så komplext system som sjukförsäkringen. Det är därför naturligt att allt inte fungerade perfekt omedelbart. Att regeringen och det ansvariga departementet i flera fall alltför sent beslutade om detaljer i de nya regelverken gjorde dock att övergångsproblemen blev onödigt stora. Detta var en viktig orsak till att många människor kände stor oro för vad som skulle hända.

Nu tycks dock det mesta av denna oro vara borta. Nu tycks reformen ha satt sig, och det mesta verkar fungera ganska bra. Fortfarande får dock omkring en tredjedel av alla sjukskrivna inte sin arbetsförmåga bedömd av Försäkringskassan enligt de tidsgränser som finns i de nya reglerna. Det kan bland annat bero på att det medicinska underlaget inte varit tillräckligt. Här behövs det snabba förbättringar.

Oppositionspartierna delar inte alls analysen i Försäkringskassans rapport. Veronica Palm, som är Socialdemokraternas talesperson i sjukförsäkringsfrågor, är framför allt emot de tidsgränser som ingår i de nya sjukskrivningsreglerna, eftersom hon menar att de är ”stelbenta”. Hon tycks inte ha förstått, eller velat förstå, att det är just dessa tidsgränser som gjort att både handläggningstider och sjukskrivningstider blivit kortare. Liknande tidsgränser finns för övrigt i de flesta andra länder i Europa.

Men det är lite typiskt för de rödgröna partierna. De vill inte acceptera att regeringens politik varit lyckad. Och därför målar de upp en bild av verkligheten som varken väljare eller statliga myndigheter känner igen sig i.

Reidar Carlsson

[email protected]