Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godaste drinken på flyget

Vill du ta en drink på flyget? Det finns en som gör sig bättre än andra i luften, enligt ny forskning.

Mat- och dryckesupplevelserna i ett flygplan brukar inte vara fantastiska. Men det finns vissa knep för att vara snällare mot smaklökarna. Ska du ta en drink på hög höjd finns det exempelvis en som passar bättre än andra: Bloody Mary. Det menar Barry Smith från the Centre for the Study of the senses, vid Londons universitet. Anledningen är enligt honom att tomat är full av umami - en smak som står sig i den torra flygluften. British Airways har tidigare samarbetat med kocken Heston Blumenthal och kommit fram till samma sak: ska maten vara god 10 000 meter över havet behövs mer umami - som inte tappar smak på höga höjder.

"Kabinpersonalen är medveten om det här och säger att de måste gömma tomatjuicen, eftersom passagerare dricker litervis av det i luften", säger Barry Smith enligt Daily Mail.

Retar luktsinnet

En Bloody Mary ska också vara bra eftersom worcestershiresåsen först retar nerverna i näsan, så att doften förstärks. Och smaken är i sin tur beroende av vårt luktsinne.

Den så kallade femte smaken, umami, finns i bland annat kött, sparris, parmesan och ansjovis. British Airways har tagit fram särskilda menyer där umamismaken framhävs, som ett led i att få den evigt bespottade flygmaten att smaka bättre.