Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God vård för strokepatienter

Norrtälje är ett av landets främsta sjukhus när det gäller strokevård.
- Jag har bara bra att säga om vården, säger Sven-Olof Lundquist, som rehabiliteras.

Kvalitetsregistret Riks-Stroke ger varje år utnämnande till de sjukhus som bedriver god strokevård. Rapporter samlas in från ett 90-tal sjukhus och sedan görs en sammanställningen. ”Årets Strokeenhet 2012” blev Oskarshamns sjukhus. En av de fem som också fick ett omnämnande för god strokevård är Norrtälje sjukhus.

– Det känns jätteroligt att vi har fått ett utnämnande. Vi har en bra personal där alla har funnit sin roll. Det är mycket som ska fungera, det är alltid omorganisationer, men det finns en distans till det, säger Anne Engqvist, strokeansvarig överläkare på Norrtälje sjukhus.

Det var inte många år sedan som Norrtälje sjukhus var hotat av nerläggning. Därför ser Anne Engqvist utnämnandet som en vinst.

– Vi är ett litet sjukhus, det är kul när man får visa att vården fungerar, säger hon.

Sven-Olof Lundquist, 84 år är en av patienterna som rehabiliteras efter en stroke. Fem veckor har gått sedan han ramlade ihop i trädgården.

–Jag jobbade på gården när det plötsligt började snurra till i huvudet. Jag satte mig i en stol och vilade lite. Sedan försökte jag resa mig igen, men det gick inte, berättar han.

Hans fru Gun Malmberg Lundquist skjutsade genast in honom till akuten där han blev inlagd. Sven-Olof Lundquist hade fått en hjärnblödning. Något som hans kropp tog stor skada av.

– Jag kunde inte röra mina fingrar först. Jag tänkte att ”det här kan aldrig gå bra”, säger han.

En tid har gått sedan stroken och Sven-Olof tränar två till tre gånger om dagen. Och han har blivit mycket bättre.

– Det är jobbigt att träna, men jag märker stora resultat. Nu kan jag röra fingrarna och jag kan gå lite själv igen, säger han.

Vården av en patient som har fått en stroke är omfattande och inkluderar många vårddelar.

– Det som är speciellt med vår strokeenhet är akutvård och rehabilitering, allt i ett. På andra sjukhus är det uppdelat. Vi är ett av få sjukhus som har det så och det passar oss jättebra, säger Anne Engqvist.

Den första tiden efter stroken används till att se vilka svårigheter patienten har fått. Därefter görs en plan upp som man ska arbeta efter med hjälp av ett team.

– Mycket handlar om motivation hos patienten. Det är vanligt att man tappar lusten, då gäller det att personalen inspirerar till att kämpa på, att det kommer att gå bra, säger Anne Engqvist.

–Personalen är ihärdiga, de låter en inte ge upp, det är jag tacksam över, säger Sven-Olof Lundquist.

Strokevård på Norrtälje sjukhus

Vård av en patient som har drabbats av stroke innebär akutvård och rehabilitering.

Den akuta behandlingen av stroke innebär att upprätthålla livsfunktionerna. Därefter försöker man ta reda på hur stora skadorna är och vad de beror på.

På strokeavdelningen på Norrtälje sjuhus arbetar en strokeinriktade specialistutbildade läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsteapeuter. Dessutom en logoped och en kurator. Enheten har även tillgång till dietist vid behov.

Stroketeamet träffas och går igenom vad olika yrkesgrupper funnit för att kunna sammanställa en rehabiliteringsplan för varje patient.

Man arbetar också med förebyggande behandling för att man ska kunna undvika att patienten drabbas igen.

En bit in i rehabiliteringen gör personal från avdelningen ett kort hembesök där den strokedrabbade, arbetsterapeut och sjukgymnast träffas för att se över möjlighet att återgå till bostaden.