Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God Jul önskas alla snälla politiker

Nedläggning av parkeringsplatser, nedläggning av strandskyddet och nedläggning av all privat vård. Det är några av årets julklappar från Norrtelje Tidning till Norrtälje kommuns politiker.

Annons

Äntligen jul. Äntligen grön gran i stugan. Äntligen tomtar på loftet. Äntligen flera extra dagar ledigt – nej just det, inte i år.

Och äntligen julklappar. Och självklart får Norrtäljes snälla politiker julklappar även i år.

En stor del av det gångna årets politiska debatt i kommunen har handlat om nedläggningen av småskolor. Vissa vill lägga ner fler skolor, andra färre. Årets julklapp blir därför nedläggningar av fler saker som politikerna troligen inte tycker behövs.

Moderaternas Kjell Jansson har varit ganska gnällig i år, och tyckt att allt var så mycket bättre på hans tid som kommunalråd. För att muntra upp honom blir årets julklapp en nedläggning av strandskyddslagen, Kjell Janssons speciella hatobjekt. Då kan alla stränder lätt bebyggas, och Kjell Jansson slipper se så många onödiga skogsområden och kala klippor från sin segelbåt.

Socialdemokraternas Ulrika Falk har haft en låg profil i år, så låg att man ibland undrat var hon tagit vägen. Kanske har hon haft fullt upp med att vårda partiet: flera drabbades ju av den ovanliga åkomman politisk snuva när kommunfullmäktige i juni skulle besluta om nedläggningen av fem småskolor. Ulrika Falks julklapp blir därför en nedläggning av alla kommunens grundskolor, utom en i Norrtälje, så slipper hon riskera att nya och mer komplicerade utbrott av den politiska snuvan i framtiden lamslår partiet.

Miljöpartiet har inte synts så mycket i debatten i år. Utom lite när det gäller parkeringsplatserna i Norrtälje stads centrum, där kommunledningen presenterat en intressant men mångtydig strategi. Årets julklapp till grenrören Ingrid Landin och Mats Wedberg blir därför nedläggning av alla parkeringsplatser i hela Norrtälje stad. Det skulle i ett slag minska den omoderna diskussionen om P-automater och P-hus.

Vänsterpartiet har fortsatt sitt hårda motstånd mot privat vård och privata skolor. Årets julklapp till gruppledaren Catarina Wahlgren blir därför nedläggning av all privat vård i Norrtälje kommun, inklusive tandvård, friskvård, hårvård, skovård och klädvård, och alla privata skolor, inklusive körskolor, hundskolor och plantskolor. På så sätt slipper Norrtälje det skadliga vinstbegäret i vård och skola.

Liberalernas Karin Karlsbro har profilerat sig som entusiastisk vän av en kommunal stadsarkitekt. Som julklapp får hon därför en nedläggning av Norrtäljes södra infart, vars utformning verkar vara hennes och hennes partis speciella hatobjekt. Nedläggningen kan göra det lite svårare att komma in i staden söderifrån, men skönhet är alltid värd sitt pris.

Sverigedemokraternas Mikael Strandman ogillar ju mångkultur och kulturblandning. Till Norrtälje kommun flyttar det in tusentals per år, förra året hela 3030 personer. Många av inflyttarna kommer från avlägsna platser som Skåne, Norrland och Göteborg och har därmed kulturer som är helt olika den traditionellt rospiggska. Årets julklapp till Mikael Strandman blir därför en nedläggning av all inflyttning till kommunen.

ROOP:s Anders Fransson är en ettrig debattör, oavsett vilket parti han företräder (och det har varit många). Ofta är det kommunens näringlivsarbete som är måltavlan. Julklappen till Anders Fransson blir därför en nedläggning av detta näringslivsarbete, och istället inrättandet av en kommunal tjänst som enbart skall vara inriktad på att gynna privata campingar på Singö.

Centerpartiets Berit Jansson får årets sista NT-julklapp, vilket också blir hennes sista: Berit lägger ju ner hela sin politiska verksamhet från och med årsskiftet. Hennes julklapp blir därför en stor container där hon kan lägga ner alla de ton av kommunala handlingar som hon samlat på sig under de många åren som kommunpolitiker och som hon nu inte längre behöver spara.

Läs mer:

God Jul önskas alla snälla politiker 2015

God Jul önskas alla snälla politiker 2014

God Jul önskas alla snälla politiker 2013

God Jul önskas alla snälla politiker 2012

God Jul önskas alla snälla politiker 2011

God Jul önskas alla snälla politiker 2009

God Jul önskas alla snälla politiker 2008

Annons