Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte hunden i bilen

I söndags fick Norrtäljepolisen krossa en bilruta för att rädda en hund från överhettning. När temperaturerna stiger ute är det viktigt att inte glömma hunden i bilen.

Det var flera personer som reagerade på att det satt en schäfer i bilen som parkerats i närheten av Norrtälje kyrka. Alla bilfönster var stängda och det fanns inget vatten i bilen.

– Ett par av dem som ringde till oss haft bilen under uppsikt i två timmar och var säkra på att ingen hade varit där och rastat hunden, säger Carola Wiklund vid Närpolisen i Norrtälje.

Då bilens ägare inte svarade i telefon åkte en polispatrull dit och krossade en ruta för att ta ut schäferhanen.

– Han var rejält uttorkad och drack tre skålar vatten när han kom till polisstationen, säger Carola Wiklund.

Så småningom hörde ägaren av sig och fick komma ner till stationen och hämta sin hund. Han delgavs samtidigt misstanke om brott mot djurskyddslagen.

– Vi fick även ett larm om en hund som lämnats i en bil nere i hamnen, men när patrullen kom dit hade bilen hunnit åka, säger Carola Wiklund som nu vill varna för att lämna hunden i bilen.

– Det är den säsongen nu. Det blir snabbt jättevarmt i bilen, säger hon.

Verkar hunden vara i nöd ska man i första hand alltid ringa polisen via 112.

– Får man besked att det kan dröja en timme innan vi kommer dit har man som privatperson rätt att krossa rutan med stöd av nödbestämmelsen i Brottsbalken 24:4, säger Carola Wiklund.

Så varmt blir det inne i bilen

14 grader och skugga: 19 grader i bilen.

20 grader och mulet: 47 grader i bilen.

20 grader och sol: 58 grader i bilen.

22 grader och sol: 85 grader i bilen.

Lämna en digital termometer i bilen. Då ser förbipasserande hur varmt hunden har det. Hunden behöver även god lufttillförsel.