Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte bort kostnaderna för äldreomsorgen

Norrtäljes kommunledning meddelade i går att man tänker föreslå att sjukvårds- och omsorgsnämnden får 20 miljoner kronor extra för 2014.

Enligt kommunens pressmeddelande är detta en ny satsning på äldreomsorgen, och innebär höjd ersättning till Tiohundra AB och andra omsorgsbolag.

Det är dock en tveksam beskrivning. De 20 extramiljonerna är en följd av det möte som kommunalrådet Kjell Jansson (M) i förra veckan hade med Tiohundras AB:s vd Peter Graf. Tiohundra AB hade nämligen inte fått någon uppräkning för ökade lönekostnader i den budget kommunfullmäktige beslutade om den 28 oktober, vilket gjorde att Peter Graf såg sig tvungen att göra stora nedskärningar på Tiohundra AB. Efter mötet mellan Peter Graf och Kjell Jansson lovade dock den senare att Tiohundra skulle få kompensation för löneökningarna. Och dessa pengar kom alltså i går.

Uppenbarligen hade Kjell Jansson missat att det i budgeten tydligt står att Tiohundra AB inte skulle få någon uppräkning under 2014. Verksamhetsplanen innehåller många siffror, och sjukvårds- och omsorgsnämnden fick ju en uppräkning på tre procent för 2014. Tydligen tog Kjell Jansson, och andra med honom, för givet att Tiohundra AB skulle få del av denna uppräkning. Men så blev det alltså inte. Sjukvårds- och omsorgsnämnden lade pengarna på annat.

Man kan tycka att sjukvårds- och omsorgsnämndens ordförande Erik Langby (M) eller nämndens vice ordförande Hans Andersson (FP) kunde ha informerat Kjell Jansson om detta. Men uppenbarligen blev det en informationsmiss.

Det är pinsamt för kommunledningen att tvingas ändra i sin budget efter bara 2 ½ vecka. Men det visar vilka konsekvenser ökade äldrevårdskostnader får för Norrtälje kommun.

I Norrtälje kommun bor större andel äldre än i landet i genomsnitt. Det här har flera positiva effekter för kommunens ekonomi: många äldre är köpstarka, och deras barn behöver varken förskola eller skola. Å andra sidan innebär en ökad andel äldre ökade kostnader för sjukvård och äldreomsorg, något kommunen tycks ha dålig beredskap för.

Norrtälje kommun är i slutfasen på att ta fram en ny översiktsplan för tiden fram till 2040. I den nämns ingenting om vilka utmaningar och problem den åldrande befolkningen medför för Norrtälje, eller hur dessa problem skall lösas.

Detta är en klar brist. Kommunen har en mycket god ekonomi i dag, men det är troligen helt annorlunda om 15-20 år, om nuvarande utveckling mot en allt äldre befolkning fortsätter. Det borde därför vara en mycket viktig del i kommunens framtidsplanering att hitta sätt att locka yngre att bosätta sig i kommunen. Eller är de problem åldersstrukturen medför något kommunledningen inte anser som viktiga, och därför gärna glömmer bort?