Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte bort dem med afasi

Vad vi än ska göra i dagens samhälle behöver vi ett språk. Vi måste kunna prata, läsa och knappa in lösenord och pinkoder för att ta ut pengar, ladda busskort , beställa tid på vårdcentralen.

Egenservicen byggs ut i rasande takt. Det gäller e-hälsa, resor, betalsystem och tjänster som kräver bank-id. Med hjälp av e-lösningar anses tillgängligheten och vara tillgodosedd.

Men för många med afasi är det tvärtom. De e-system som används för att passa alla är utprövade på en grupp av befolkningen som mycket sällan har en kombination av kommunikativa och kognitiva svårigheter. Personer med afasi har nästan aldrig varit med och testat användbarheten i dessa system.

Personer som fått en hjärnskada vill också kunna fortsätta att klara sig på egen hand i samhället. Personer med afasi vill också kunna boka en tid till vårdcentralen, köpa en tågresa eller betala ett loppisfynd i det kontantfria samhället. Problemet är att den utformning som i dag finns för bank-id, swish och knapptelefoni inte är anpassad utifrån personer med kognitiva och kommunikativa funktionsnedsättningar.

Olika former av e-system och tjänster måste göras tillgängliga och testas gentemot personer med afasi innan de lanseras. Samtidigt måste möjligheten till personlig kontakt och service finnas kvar för dem som trots anpassningar inte klarar av att använda e-tjänster. Det kommer alltid att finnas personer som är beroende av personlig hjälp och stöd.

Lena Ringstedt, ordförande Afasiföreningen Norrtälje

Du har väl vår app? Ladda ner gratis till din iPhone eller till din Android.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel