Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädje och gläntor i Skaparladan

Sommaren har varit fylld av kurser.
Nu ställer Jonna och Peppe Jakobsson ut eget måleri i nystartade Skaparladan på Rådmansö.
– Temat är en form av nyfikenhet, att inte låsa sig vid hur det ska bli, säger Jonna Jakobsson.

Jonna Jakobsson har döpt utställningen, som pågår en enda dag, till Gläntan. Namnet, som också är titeln på en somrigt färgsprakande målning, är hämtat från en dikt av Tomas Tranströmer.

Den inleds med orden ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse”.

– För mig handlar det mycket om att våga gå vilse lite grann, det är då det dyker upp oväntade saker, säger Jonna Jakobsson.

På försommaren invigde paret Jonna och Peppe Jakobsson Skaparladan, som de byggt hemma på Knösgården strax utanför Södersvik. En rymlig lada med åtta meters takhöjd där de leder kurser i olika typer av skapande.

– Det har varit fullt ös i sommar, säger Jonna Jakobsson, som är nöjd med starten.

Paret Jakobsson flyttade från Nacka till Knösgården för tre år sedan. Jonna Jakobsson är organisationskonsult och har arbetat mycket med ledarskapsfrågor och kommunikation, medan Peppe Jakobsson har en bakgrund i reklambranschen.

När de flyttade till Rådmansö började de växla över från stressigt företagande till ett liv med mer plats för skapande. Båda har fortfarande konsultuppdrag, men ägnar mer och mer tid åt verksamheten i Skaparladan.

Under sommaren har de haft kurser i måleri, där tonvikten ligger på att skapa utifrån glädje och lust.

– Det är viktigt att det känns lustbetonat att måla, sen betyder inte det att det alltid är lätt, säger Jonna Jakobsson.

I höst väntar nya kurser, i måleri och skrivande, men också kurser som vänder sig till företag med tonvikt på kreativitet.

– Det handlar om skapande ledarskap, om vikten av att få skapa, säger Jonna Jakobsson.

Men allra först, nu på lördag, öppnar de dörrarna till utställningen i ladan. Peppe Jakobsson visar sina verk på övervåningen i ladan. För honom är det första gången han ställer ut.

– Jag kallar min del för Hjärnsläpp, det syftar på hur skönt det känns att släppa hjärnan fri.

Större delen av utställningen tas upp av Jonna Jakobssons målningar, som visas i den stora, öppna ladan och ett par angränsande rum. Många av hennes verk skimrar av ljus och färg. I Vallmo lyser de röda blommorna upp en äng som vilar i somrigt solljus, i Mormors ros finns samma känsla av värme och harmoni.

– De har kommit till i en känsla av att gå in i färgen och formen. För mig är färg känsla, det är den som gör det njutningsfullt att måla.

På en vägg hänger duken Och, där ljusa skyar drar fram över en sommarhimmel. En målning som täcker in en del av det Jonna Jakobsson vill förmedla i sina kurser och sitt måleri.

– Ordet ”och” syftar på att man inte alltid ska bara avsluta och påbörja nya saker. Ibland behöver man få vara i ett mellanrum också. Man behöver ett och.