Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada bagare och sura degar i Skebobruk

De två har närt en gemensam dröm i många år. Sen kom sjukdom emellan och drömmen gick i stå. Men nu är bagarna Claes Lindholm och Krister Landerholm i gång i bageriet i före detta Konsumbutiken i Skebobruk.

Det finns inga skyltar utanför som skvallrar om att här inne bakas bröd. Men inne i bageriet finns all tänkbar utrustning som krävs för ett bageri, maskiner för kavling och knådning av deg och fyra stenugnar. På väggen hänger en bok med recept på både matbröd och kaffebröd. Bagarna är inte utbildade bagare, Claes, som är från Rimbo har varit slöjdlärare på Ekebyholmsskolan. Krister, som bor i Skebobruk har varit ekonomiutredare.

– Men vi har stort intresse för bakning, vi köper in baskunskaper och för en ständig dialog med bagare som har erfarenhet, säger Krister Landerholm som berättar att bageriet drivs som arbetskooperativ.

Kooperativet har fått finansiellt stöd av Ekobanken och stöd och vägledning av Coompanion i Norrtälje. Båda stödjer och verkar för produkter som är lokalt producerade. Bageriet bakar på råvaror som är ekologiskt odlade. Mjölet är Kravmärkt och tas från mindre kvarnar på Åland och i Rånäs.

Limporna är uppkallade efter platser i bygden. Schebo grova, är en saftig surdegslimpa bakad på klippt råg, linfrö, pumpafrön, solrosfrön, grovt rågmjöl och grovt vetemjöl. Unungelimpan är mörk, bakad på malt och sirap. Hemligheten bakom matbrödet är långsam jäsning.

– Degen jäser i ett dygn, säger Claes.

– Allra bäst smakar brödet efter någon dag. Ingredienserna har då fått verka tillsammans och alla smakerna kommer till sin rätt, säger Krister Landerholm.

Totalt har de nyblivna bagarna investerat omkring en miljon kronor, de har smygöppnat och försäljningen av bröd sker än så länge i bageriet, där man även kan köpa sig en kopp kaffe.

– En söndag hade vi massor av kunder och de uppskattar vår satsning. Bageriet är på väg bli en samlingspunkt, man köper bröd och fikar här, säger Krister Landerholm.

På sikt ska de även sälja andra närodlade varor i bageriet. Ett exempel är Gribbykorv som produceras på en gård i Edebo.

– Målet är att växa långsamt, vi vill hitta en bra logistik för att kunna leverera till restauranger och butiker norr om Stockholm, säger Landerholm.

– Det är oerhört viktigt att det skapas arbetstillfällen i glesbygden. De genererar nya jobb och glesbygden kan växa. I stället för att åka ut i Europa och titta där, så borde politikerna åka ut i glesbygden och se vad kommunen kan stötta med, säger Krister Landerholm, med tydlig adress till kommunpolitikerna.