Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gifttvist i Tomta avgjord

Företaget som byggt bostäder på förorenad mark kan nu kräva flera miljoner i skadestånd från Norrtälje kommun. Detta efter att Högsta domstolen avslagit kommunens överklagan.

Den utdragna tvisten om marken vid bostadsområdet Tomta i Grisslehamn börjar gå mot sitt slut. Och byggföretaget Talgoxens bygg- och förvaltning kan nu kräva ett skadestånd i mångmiljonklassen från Norrtälje kommun.

Svea hovrätts dom från i fjol slog fast att kommunen gjorde fel som antog en detaljplan utan att först göra en riktig utredning kring misstänkta föroreningar.

Kommunen överklagade men nu har Högsta domstolen beslutat att inte ta upp målet för ny prövning.

– Ett glädjande besked att äntligen få fastställt att kommunen är skadeståndsskyldig, säger Talgoxens advokat Jesper Arvenberg.

Föroreningarna i marken uppdagades år 2006. Fem år senare beslutade Mark- och miljödomstolen att företaget skulle sanera marken vilket de också gjorde. Samtidigt drog företaget Norrtälje kommun inför rätta för att den från början tillåtit bebyggelse på marken.

– Vi hoppas kunna hitta en överenskommelse med kommunen utan att behöva inleda en ny rättsprocess. Det som återstår är att sammanställa kostnaden för saneringen, säger Jesper Arvenberg och fortsätter:

– Jag kan inte gå in på detaljer men det handlar om flera miljoner kronor.