Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giftig mark i hamnen

En miljöundersökning som gjorts på en fastighet i Norrtälje hamn, visar att det finns gifter i marken. Här har man hittat både giftiga dioxiner och kreosot.
Just i hamnområdet finns det planer på att bygga 1 300 lägenheter i framtiden.

– Det behövs absolut göras en sanering av området innan man kan börja bygga, säger Birgitta Swahn på länsstyrelsen.

Fastigheten där man hittat föroreningar heter Brännäset 9. Arealen är på 2 400 m2. Det är tomten på vänster sida från Roslagsgatan sett när man kommer norr-ifrån och kör in vid Hamnplan.

Tomten ligger mitt emot fartyget s/s Norrtelje. På grannfastigheten fanns under 60- och 70-talet en bensinmack, säkerligen ett igenkänningstecken för många äldre Norrtäljebor. Idag är där en parkeringsplats.

Länsstyrelsen har genomfört en riskbedömning av potentiellt förorenade områden i träimpregneringsbranschen, och en av fastigheterna är Brännäset 9.

Miljöteknikföretaget Envipro har genomfört en förstudie, en miljöteknisk undersökning av marken. Undersökningen visar att det finns ett flertal farliga föroreningar, bland annat kreosot och dioxin.

Detta har gjort att marken blivit riskklassad av länsstyrelsen i den allra högsta klassen, 1, Mycket stor risk.

Centrumfastigheter AB, en av stadens största fastighetsägare, äger sedan i augusti i år fastigheten Brännäset 9. Företaget är väl medvetet om att marken måste saneras innan man kan börja bygga där.

– Ja, absolut. Vi kommer att sanera, det är självklart. Jag kan tänka mig att det även finns fler ställen i hamnen som måste saneras. Det är väldigt vanligt med sådant när det gäller hamnområden, säger Magnus Fagerström, vd på Centrumfastigheter.

Att det kommer kosta en hel del pengar att sanera marken är inget man ryggar för.

– Vi är väl medvetna om att det kommer kosta pengar, säger Magnus Fagerström.

Efter en sanering kommer kommunens bygg- och miljönämnd godkänna om den varit tillräcklig. Först efter detta kan byggstart bli av i området.

På fastigheten Brännäset 9 finns idag blomsteraffären Fru Grön, samt en loppmarknad. Så såg det inte ut tidigare.

1959 köptes tomten av företagaren Lars Eriksson som 1960 startade en trävarufirma. Företaget bedrev både tillverkning och försäljning av trävaror och byggnadsmaterial samt sågverksrörelse. Från 1967 till 1977 bedrevs även träimpregnering på platsen. Det var under denna period som marken blev gravt förorenad.

1978 flyttade företaget 100 meter därifrån, till en tomt bakom silorna. 1988 gick företaget i konkurs.

Brännäset 9 köptes av Dag och Margaretha Wiezell i december 1979, som sålde båtar och drev en brädgård på platsen i företaget Dag Wiezell Marin. Wiezells företag Brännäset Förvaltning övertog fastigheten i december 1988.

Brännäset förvaltning sålde i augusti i år tomten till Centrumfastigheter AB.