Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ger stordrift alltid bästa lösningen?

Stefan Lundbergh, forskningschef på Cardano, om småskaliga lösningar av kommunens behov.

Annons

I maj skall Norrtäljes politiker besluta om skolornas framtid. Jag delar den oro som Bo Gidlöf uttryckte i sin debattartikel den 29 mars. Jag har intrycket av att tjänstemännen på skolkontoret driver sin egen agenda och att de folkvalda skolpolitikerna tyvärr inte har orken eller viljan att ifrågasätta planerna.

Men det finns andra småskaliga lösningar som bättre kan möta kommunens nuvarande och framtida behov än den centraliserade stordriftsmodell som tjänstemännen på skolkontoret vill baxa igenom.

I början av mars hade den oberoende tankesmedjan Global Utmaning ett rundabordssamtal på temat ”En hållbar ägararkitektur”. Där presenterade Sophie Nachemson-Ekwall (doktor, Handelshögskolan i Stockholm) huvuddragen i en rapport som kommer att släppas den 21:a april.

Rapporten beskriver hur en svensk idéburen marknadsekonomi kan se ut med en mångfald av organisationsformer inom både privat och offentlig sektor. Speciellt intressant för skoldiskussionen i Norrtälje är det avsnitt som behandlar välfärden och den värdeburna sektorn. Jag rekommenderar starkt att de folkvalda politikerna i Norrtälje läser denna rapport innan de fattar beslut i en av kommunens viktigaste strategiska frågor.

Rapporten poängterar att i många andra EU-länder utgör civilsamhället en tredje sektor som väl lämpar sig för tjänster inom välfärden. Denna sektor består av ideella och icke-vinstdrivna organisationer. I ett svenskt perspektiv har denna sektor ansetts som mindre fin och fokus har istället legat på att erbjuda välfärdstjänster i offentlig regi eller via privata vinstmaximerande företag.

Tyvärr så är den politiska diskussionen mycket polariserad och nödvändiga framsteg blockeras av ideologiska låsningar. Vägen framåt inom välfärden är, enligt rapporten, att skapa möjligheter för en pluralism av olika lösningar. En viktig rekommendation i rapporten är att de kommunala välfärdstjänsterna måste utvecklas med fokus på kvalitet, långsiktighet och gärna i partnerskap med civilsamhället.

Tvärtemot vad rapporten föreslår så driver Norrtälje kommun en tydlig strategi där målet verkar vara att få ned kostnaderna för vård, skola och omsorg genom att gå mot storskaliga lösningar. Diskussionen kring att lägga ned småskolorna och flytta eleverna till tätorterna är bara ett exempel på denna medvetna strategi.

Men har man verkligen tänkt rätt när det gäller organisationen av välfärden? Finns det inte andra lösningar än stordrift i kommunal regi? Kan man inte öppna för mer progressiva modeller i gränslandet mellan det offentliga, ideella och lokala? Är man rädd att småskaliga partnerskap med civilsamhället kommer fungera ”för” bra och visa att tjänstemännens stordriftsmodell inte fungerade lika bra i verkligheten som på pappret?

Nu är det dags för Norrtäljes skolpolitiker att kliva ned från sina höga ideologiska hästar och se verkligheten för vad den är. Det har skett en inflyttning av barnfamiljer till landsbygden under senare år, dragkraften är en kombination av skola, miljö och livskvalitet. Till detta kommer en våg av flyktingbarn som behöver skolplatser i kommunen. I denna situation måste det ges utrymme för nya typer av småskaliga lösningar när det gäller skolorna i glesbygden.

Jag hoppas innerligt att Norrtäljes politiker har civilkurage och vågar ifrågasätta skolförvaltningens visioner. Är det inte en rimligt att sitta ned med eldsjälarna bakom småskolorna och konstruktivt arbeta fram alternativa lösningar?

Ett enkelt steg är att öppna Singö skola efter sommaren och tillsammans med ortsbefolkningen ta fram en handlingsplan för en långsiktig lösning. Detsamma gäller alla andra skolor som redan har lagts i träda eller som skolkontoret siktar in sig på i maj.

En dialog och småskaliga lösningar betyder att man bättre kan tillgodose invånarnas behov och stärka det lokala demokratiska inflytandet. Vad har Norrtäljes politiker egentligen att förlora på det?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel