Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genuina resor trenden 2014

Svenskar fortsätter att spendera ännu mer pengar på resor nästa
år, spår en ny trendrapport. Genuina upplevelser och semestrar med
fokus på mat blir viktigare under semestern.

Resor utomlands är det som svenskarna prioriterar nästa år, när alla fasta utgifter är betalade. Det förutspår Resia, som i samarbete med TNS-Sifo tagit fram en ny trendrapport.

-Vi väljer hellre att resa än att köpa nya kläder eller gå på krogen. Framförallt syns ökningen bland de som redan idag lägger relativt mycket pengar på resor, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia.

När Ticket i sin Novus-undersökning nyligen frågade hur det allt högre resande går ihop ekonomiskt svarade 63 procent att de använder befintliga sparpengar till resan. Var femte svensk uppger att deras lön täcker kostnaden för resan. Men det är höginkomsttagare som drar upp genomsnittssiffran - bland de som tjänar mer än 600000 kronor om året svarar 34 procent att de betalar resan med sin lön. För de som tjänar mindre än 200000 kronor om året är motsvarande siffra tio procent.

Genuina upplevelser

Spanien, framför allt Kanarieöarna, lockar till sig flest resenärer nästa år. Mexiko och Dubai blir allt mer populära och Rio i Brasilien är hetare än på länge. Intresset för Thailand och Egypten sjunker, även om Thailand fortfarande är det näst mest populära resmålet bland svenskarna.

Men var man reser är inte det enda som räknas numera. En tydlig trend är också att vi tänker på hur vi reser: Många vill ha mer äkta och genuina upplevelser. Därför ökar efterfrågan på skräddarsydda resor, enligt rapporten.

Intresset för matresor håller också i sig: 83 procent av de som svarar säger att de vill lägga sina pengar på restaurangbesök. Nästan åtta av tio svenskar anser också att en bra matupplevelse på resan handlar om att få ta del av landets matkultur samt att få uppleva nya smaker.

Digital detox

Andra trender är att allt fler kommer att resa med enbart handbagage som packning, något man ser som billigare, snabbare och enklare.

Två tredjedelar av deltagarna i undersökningen har också gjort, eller planerar att göra, en digital detox, där man alltså är helt nedkopplad från internet.