Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemensam tillsyn vore ett bättre system

Svar till "Svårt för föräldrar att kritisera privat barnomsorg, 21/7"

Det stämmer att det är kommunerna som ansvarar för tillsynen av de fristående förskolorna. I Norrtälje kommun utövar vi tillsyn av de fristående förskolorna löpande och årligen. Denna tillsyn utövas på ett sådant sätt att den lovordats av såväl de fristående förskolorna som Skolinspektionen.

Till skillnad från Skolinspektionen, som ansvarar för tillsynen av de kommunala förskolorna, sker kommunens tillsyn av de fristående förskolorna på enhetsnivå. Det innebär att varje fristående förskola regelbundet genomgår en fördjupad tillsyn. Under innevarande år genomför kommunen en fördjupad tillsyn av nio fristående förskolor. När Skolinspektionen genomför tillsyn av de kommunala förskolorna sker det däremot i huvudsak på huvudmannanivå, inte på enhetsnivå.

Avsaknaden av tillsyn på enhetsnivå av de kommunala förskolorna kompenserar vi i Norrtälje kommun genom ett bra internt kvalitetsarbete. Oavsett om man har sitt barn på en fristående förskola eller kommunal förskola kan man alltså lita på att verksamheten regelbundet granskas och följs upp. De granskningar som genomförs visar också på genomgående och utomordentligt hög kvalitet på våra förskolor, såväl kommunala som fristående. Det är något vi har anledning att vara stolta över.

Har man kritik att framföra på en förskola är det som alltid bäst att framföra kritiken direkt till den berörda förskolan, som då kan vidta åtgärder. Är man inte nöjd med förskolans agerande kan man gå vidare till respektive tillsynsmyndighet, det vill säga kommunen om det är en fristående förskola och Skolinspektionen om det är en kommunal förskola. Visst har en kommunal förskola flera nivåer av ledning, men det behöver inte alltid vara någonting positivt och behöver inte heller innebära att man har större möjlighet att nå framgång med sitt klagomål.

Detta sagt skulle jag personligen helst se att Skolinspektionen ansvarade för tillsynen av såväl fristående som kommunala förskolor, och genomförde den på sådant sätt som vi utövar tillsynen av de fristående förskolorna i Norrtälje kommun. Med dagens system finns nämligen en risk för att en situation uppstår där en kommun kritiserar de fristående förskolorna för brister som även de kommunala förskolorna har. Risken finns då att en kommun kanske väljer att avstå från att kritisera en fristående förskola eftersom man annars ”kastar sten i glashus”. Jag hoppas förstås att sådana situationer inte uppstår, men för att helt utesluta denna risk vore det bäst om Skolinspektionen ansvarade för tillsynen av såväl de kommunala som de fristående förskolorna.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare