Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge idrotten chans att fortsätta under och efter coronakrisen

När världen vänds upp och ner behöver vi fasta punkter. Idrotten är en sådan för många, inte minst för barn och ungdomar. Det är viktigt att vi redan nu vidtar åtgärder så att våra idrottsföreningar kan fortsätta med sin verksamhet på bästa möjliga sätt genom krisen och har möjlighet att blomma ut igen när stormen har lagt sig.

Med spridningen av coronaviruset går hela vårt samhälle igenom en kris som vi inte har upplevt tidigare och som vi inte är tränade inför. De åtgärder som vidtas är nödvändiga för att rädda liv och hälsa. Det går självklart först.

Där ska vi alla hjälpas åt. Vi inom idrotten också.

Vi lever just nu i en turbulent tid där många har nära och kära som blir sjuka, en del av dem svårt sjuka. Tiotusentals riskerar att bli av med jobbet eller har ett företag som är på ruinens brant. Gymnasier och högskolor har distansundervisning och vi får inte samlas fler än 50 personer.

Precis som många företag drabbas många idrottsföreningar hårt ekonomiskt. På nationell nivå har Riksidrottsförbundet fattat beslut om att ta fram en modell för fyllnadsutbetalning av LOK-stöd i syfte att kompensera föreningarna för utebliven verksamhet under covid-19-restriktionerna. Riksidrottsförbundet har även öppnat upp för flexibel användning av projektstöd. Allt för att underlätta för idrottsrörelsen.

Det vi ser att kommunen kan göra för att hjälpa våra idrottsföreningar att fortsätta vara ett nav i mångas liv när världen runt omkring har vänts upp och ner är att:

• Erbjuda gratis hyra av kommunens idrottsanläggningar och möteslokaler fram till sommarlovet.

• Inrätta ett tillfälligt lokal- och anläggningsbidrag för föreningar som hyr verksamhetslokaler av annan part än kommunen eller som har driftansvar eller äger en anläggning.

• Säkerställa att den totala summan av det kommunala aktivitetsstödet för idrottsföreningar blir enligt kommunens beslutade budget inför 2020.

• Ge föreningar dispens med att skicka in godkända årsmöteshandlingar för att erhålla kommunala stöd då årsmöten kan behövas skjutas upp.

När tillvaron ställs på ända blir det viktigt att ha fasta punkter att hålla sig i. Sammanhang och rutiner som skapar trygghet. Med drygt 1 100 idrottsföreningar och fler än 300 000 medlemmar är och vill idrottsrörelsen i Uppland vara en av de viktigaste punkterna för många barn, ungdomar och vuxna. Genom krisen och efter krisen.

Ofta är idrottsföreningen motorn och det sammanhållande kittet i mindre samhällen och bostadsområden. Eftersom nästan alla barn någon gång under sin uppväxt är med i en eller flera idrottsföreningar har idrottsledare och idrottsrörelsen som helhet en viktig roll för att skapa gemenskap och framtidstro i samhällets alla delar.

Folkhälsomyndigheten har understrukit att vi ska fortsätta träna. Det är viktigt för vår fysiska, psykiska och sociala hälsa. Träningen kanske ser annorlunda ut, men den fortsätter. Ett exempel är Norrtälje Gymnastikförening där nästan alla grupper nu tränar utomhus – i elljusspår, utegym och hinderbana.

Vi vill och ska göra det vi kan för att hjälpa samhället att rida ut coronastormen. Vi vill skapa trygghet och framtidstro för en livskraftig idrott både nu och i framtiden.

Dag Söderberg, distriktsidrottschef RF-SISU Uppland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel