Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gatu- och parkchef döms för mutbrott

 – Domen påverkar inte hennes anställning hos oss, säger Per Nordenstam, kommundirektör i Norrtälje.

Annons

På tisdagsförmiddag meddelade Falu tingsrätt domen i den muthärva där Norrtälje kommuns gatu- och parkchef Helen Lott varit inblandad då hon var chef för trafik- och fritidsförvaltningen i Falun. Förutom Helen Lott var ytterligare tre kommunala tjänstemän åtalade misstänkta för olika fall av mutbrott då de tagit emot mutor i form av alkohol, middagar och resor på byggbolaget Peabs bekostnad. Samtliga sex åtalade i härvan döms för mutbrott eller bestickning.

Helen Lott döms att betala 70 dagsböter a 580 kronor, sammanlagt 40 600 kronor. Hon ska dessutom betala 60 000 kronor till staten i försvararkostnader.

Norrtälje kommuns kommundirektör Per Nordenstam tycker inte att domen påverker Helen Lotts arbete i Norrtälje.

– Det första Helen gjorde vid anställningsintervjun var att berätta om det som hänt i Falun. Vi gjorde bedömningen att det inte skulle diskvalificera henne från jobbet på Norrtälje kommun, säger Per Nordenstam, ansvarig för rekryteringen.

Kommunledningen har hela tiden uttalat sitt stöd för Lott.

– Hon har redan straffats två gånger, först när hon fick lämna jobbet i Falun och nu genom domen. Att vi skulle straffa henne en tredje gång för något som hänt i en annan kommun är fullständigt orimligt, säger Nordenstam.

Han konstaterar att Falu tingsrätt lägger stor vikt vid Helen Lotts chefsroll och hennes ansvar för underordnade tjänstemäns inblandning i Peab-härvan.

– Det kan få konsekvenser för Norrtälje och andra kommuner. Vi måste titta på vilket ansvar som kan läggas på chefer, säger Per Nordenstam

Helen Lott säger till NT att hon är besviken på domen och tänker överklaga den. Hon tror också att krigsrubriker i pressen har påverkat domen:

– Det här har förföljt mig i 2,5 år och tingsrätten markerar ett högt ansvar på mig som högste chef oavsett om jag har deltagit eller inte.