Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gasutsläppen minskar för sakta

Härom veckan var Sverige värd för FN:s klimatpanel som höll sin femte toppkonferens.

Slutrapporten som antogs i fredags var den första på sju år. Men det viktigaste var redan känt. Klimatförändringen är en ödesfråga, den pågår nu och den orsakas främst av människans utsläpp av växthusgaser.

I Sverige och många andra EU-länder minskar utsläppen för sakta. Mer behöver göras. År 2050, när den bäbis som föds i dag har blivit 37 år gammal, bör våra utsläpp inte överstiga en tiondel av dagens.

Det är en stor utmaning, men det är fullt möjligt. Tekniken finns och på sikt ger det nya gröna jobb i både landsbygd och städer. Vi kan göra mycket som individer, men först när vi går samman kan vi på allvar förändra spelplanen.

Med politik kan vi skapa mer mänskliga och klimatvänliga städer, utbyggd kollektivtrafik, smartare användning av värme och el och en övergång till 100 procent förnybar energi från exempelvis sol och vind.

Vi kan stimulera

ett företagande som tjänar pengar på hållbara produkter och tjänster både här hemma och utomlands, vi kan skapa en blomstrande landsbygd med världens renaste jord- och skogsbruk och nya gröna jobb.

En positiv utveckling är inom räckhåll, men den går inte av sig själv. Miljöpartiet vill därför satsa stort på sådant som är bra för klimatet. Vi vill ha bättre tågtrafik, mer stöd till kommuner som vill utveckla kollektivtrafiken och till de lantbrukare som vill producera biogas. Vi vill göra det lönsamt för vanliga hushåll att installera solceller eller få sin ström från ett vindkraftverk som man själv är med och äger.

Oron för klimatet är stor. Det är inte dig det är fel på, ett stort ansvar ligger på politiken. Medan politikerna debatterar vad som borde göras fortsätter utsläppen vara skyhögt mycket högre än vad som är hållbart. I Alliansens Sverige har vi inte ens ett tydligt mål för minskade utsläpp till år 2050. Nya spelregler behövs för att medborgare, företag och kommuner ska våga investera klimat-smart.

I Norrtälje kommun vill vi ge klimatnämnden mer resurser och bättre styrmedel som kan tvinga fram en hållbar utveckling i kommunen. Vi saknar fortfarande möjlighet att tanka biogas i kommunen. Vi saknar fortfarande eluttag för el till fordon. Kommunen värmer fortfarande alltför många fastigheter med fossil olja. Vi saknar en upphandlingspolicy som ger möjligheter för lokal livsmedelsproduktion.

Vi saknar överhuvudtaget en trovärdig vilja och kraft från den Moderatstyrda majoriteten i kommunen att genomföra förändringar som underlättar för medborgarna att kunna agera för ett bättre klimat.

Miljöpartiet föreslår därför

att nästa regering lägger fast ett vetenskapligt förankrat mål för klimatpolitiken med bindande tak för utsläppen, mandatperiod för mandatperiod, hela vägen fram till år 2050. Till detta vill vi ha tydliga regler som skapar ordning och reda i klimatpolitiken.

Då vet alla vad som gäller. Då kan alla göra klimat-smarta val, från glesbygdsbon som ska köpa bil till koncernchefen som ska investera i maskiner till sina fabriker. Då tar politiken sitt ansvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel