Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gardell och Sverige tog silver i lagkappen

Guldet blev till silver för Stina Gardell och Sverige i lagkappen över 4x200 meter frisim. Spillersbodatjejen simmade sistasträckan och ledde med bara några meter kvar men tappade surt guldet till Italien.– Det är riktigt trist att se någon simma i kapp sista fem meterna när man har guldet, säger hon.

Gardell bärgade sin första medalj vid ett stort internationellt mästerskap under torsdagskvällen. Men det var nära att det blev en ädlare valör.

Det svenska laget ledde inför Gardells avslutande sträcka på 4x200 meter frisim med 4,51 sekunder före Italien. Sarah Sjöström stod för en enastående tredjesträcka (1.53,64, snabbaste tiden i hela startfältet) och drygade ut den ledning hon tagit över efter Louise Hansson på andrasträckan (Michelle Coleman simmade förstasträckan).

Medleyspecialisten Gardell hade simmat en final bara timmen tidigare (läs nedan) och fick det tufft mot italienskan Federica Pellegrini, OS-guldmedaljör i Peking 2008 och tvåfaldig världsmästare på 200 meter frisim.

Italienskan knaprade hela tiden in på 24-åriga Gardell och med 50 meter kvar hade ledningen krympt till 2,53 sekunder. Gardell bet i under den sista längden och såg ut att hålla undan till ett svenskt guld. Men med bara några meter kvar stumnade hon och Pellegrini simmade förbi in mot kaklet och vann på tiden 7.50,53, nytt mästerskapsrekord.

Gardell var halvsekunden efter, nytt svenskt rekord (7.51,03) med 2,8 sekunder.

– Fan, var nog det första jag tänkte när jag slog i kaklet. Målet var att gå under två minuter och vara avslappnad, sedan missade jag vändningen vid 100 och det sved till vid 175 meter, säger Gardell.

– Det är klart att det är surt. Jag är inte nöjd med min prestation, men jag är otroligt nöjd med att få vara en del av det här laget. Jag är otroligt glad att ta medalj, det är ju min första någonsin.

Gardell fick beröm av lagkamraten Sarah Sjöström och förbundskaptenen Ulrika Sandmark trots guldmissen.

– Det är riktigt mäktigt av Stina att simma mot Federica Pellegrini, hon är mästaren på 200 meter frisim och har varit det väldigt länge. Hon kunde inte ha haft ett tuffare läge. Vi har inte haft ett lag på 4x200 på länge, nu tog vi ett sånt här stort steg och tog medalj på ett mästerskap, säger Sjöström.

– Jag har inga kluvna känslor alls, jag tycker att de var fantastiska. Det här var bra, riktigt bra, säger Ulrika Sandmark till Sportbladet.

Stina Gardell simmade sistasträckan på 2.01,51, en tid som inte är långt över hennes personbästa på sträckan. EM-silvret var den första medaljen i ett mästerskapssammanhang för ett svenskt damlag på 4x200 meter frisim sedan 2002, då som nu i Berlin.

Bara timmen före lagkappsfinalen var Stina Gardell i gång på egen hand när finalen av 200 meter medley avgjordes. 24-åringen, som i måndags blev sjua på dubbla distansen, var rätt långt bakom ledaren efter halva distansen på grund av en trög inledning.

Men ett bra bröstsim och frisim förde Gardell närmare täten och i mål var hon sexa, bara en dryg sekund från bronsplatsen.

– Jag är nöjd, sa Gardell till SVT efter loppet.

– Jag simmade snabbare än i semifinalen i går.

Finaltiden blev 2.13,25, hennes snabbaste tid på distansen i år.

– Jag kände mig stark. Jag ”dog” inte förrän sista meterna på frisimmet. Det var en del detaljer i loppet som inte stämde, så fastän jag är nöjd känns det lite surt att tidsmässigt vara så nära bronset, sa Gardell till SVT.