Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Garantera skollunch till alla gymnasieelever

Under de senaste veckorna har vårt samhälle vänts upp och ned. Gymnasierna och universiteten har gått över till distansundervisning. Riskgrupper uppmanas att stanna hemma. Hela samhället ska nu tänka på att undvika större folksamlingar och också på att undvika onödiga sociala grupperingar.

Tisdagen 17 mars meddelade regeringen att man rekommenderar gymnasierna och universiteten att övergå till distansundervisning. Detta för att drastiskt minska de sociala interaktionerna och för att bromsa smittspridningen av covid-19. Vi ser detta som en nödvändig och bra åtgärd i kampen mot coronaviruset, men det lämnar också ett stort problem för hela landets gymnasieelever och deras familjer.

I dag är det inte lagstadgat för gymnasieskolor att erbjuda skollunch till sina elever, trots att detta har blivit en norm i nästan hela landet. Nu när kommunens gymnasieelever har gått över på distansundervisning så stannar skollunchen tyvärr kvar i skolan.

För många familjer som redan har det svårt ekonomiskt kommer denna tid att bli ännu tuffare. Nu måste dessa familjer räkna in minst fem extra måltider varje vecka i sin matbudget. Vissa familjer har flera gymnasieungdomar hemma, då måste man skaka fram ytterligare extra måltider i veckan. Detta slår hårt mot redan utsatta familjer som hade det tufft ekonomiskt redan innan distansundervisningen infördes.

Vi ser även att covid-19 slår hårt mot näringslivet, speciellt mot de lokala restaurangerna och småföretagarna. Därför vill vi nu se ett räddningspaket från kommunens sida där man inför gratis lunch för kommunens gymnasieelever på någon eller några av kommunens lokala restauranger som erbjuder hämtmat (take away). Detta för att både hjälpa familjer ekonomiskt men också för att se till att stötta det lokala näringslivet i denna tid av internationell kris.

För SSU Norrtälje är det självklart att alla gymnasieelever ska få tillgång till gratis skollunch, även om de tvingas studera på distans. Det handlar om att alla, oavsett storleken på familjens plånbok, ska ha tillgång till en ordentlig och näringsrik lunch, alla skoldagar i veckan.

Det är viktigt att samhället arbetar tillsammans i en tid som denna och att man visar solidaritet mot våra medmänniskor. Kommunen har gjort ett bra arbete för att hjälpa medborgare och lokala företagare i denna kris. Nu gäller det att fortsätta i den takten och se till att kommunen också kan erbjuda sina gymnasieungdomar skollunch, för att både gynna elever och lokala restauranger. Samhället är som starkast när vi jobbar tillsammans!

Johannes Salo, ordförande SSU Norrtälje

Henning Larsson, sekreterare SSU Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel