Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal var äldst när det gällde

Det blev ett sjunde SM-guld, det fjärde raka, för 57-årige Stefan Svensson när SM avgjordes i Parken i Hallstavik i går. Men vägen dit var krokig – och gjorde ont. Minst sagt.

Annons

Stefan Svenssons motståndare i finalen är 64 år. Tillsammans.  Så snacka om att gammal var äldst när det väl gällde. Men att Stefan Svensson ens kunde köra finalen var en smärre bragd. När finalfältet, med förutom Svensson, Ove Ledström, 18 år, Niclas Kallin Svensson, 24, och Daniel Henderson, 22, släpptes i väg blev det för tajt in i första sväng.

Stefan Svensson tappade kontrollen över cykeln och for med våldsam kraft in i staketet. Svensson försvann över nämnda staket, medan hans cykel, med bara centimetrar till godo, slog ned intill Ove Ledström som också gått omkull. Riktigt, riktigt otäckt.

Den stora publiken höll andan i någon minut innan Stefans kunde resa sig. Väl på benen var han, fem minuter senare, mörbultad men klar för omstart. Och efter en knapp minuts enormt tajt kamp mot unge Ove Ledström, som ledde större delen av ett mycket bra finalheat, tog rutinen ut sin rätt, samtidigt som Ledström hade lite maskinella problem.

En smärre bragd att bärga guldet trots den kraschen minuterna innan.

– Direkt när jag landade efter kraschen kunde jag inte räta ut kroppen, sa Svensson efter finalsegern. Då kändes det som att jag inte skulle kunna köra i omstarten. Men efter att jag tänjde lite så var kroppen i gång igen.

– Jätteskönt att vinna så klart, men grundomgången var inte bra av mig så på så sätt vet jag inte om jag var värd finalplatsen, fortsatte Örnsköldsviksföraren som tog sig till final via vinst i ett ”sista chansen-heat”.

Trots att Stefan

kom till start i finalen blev ändå startfältet decimerat då Stefans son Niclas Kallin Svensson föll och uteslöts. Mycket tungt då han tagit full pott i grundomgången, 15 poäng. 

Bakom den 57-årige guldmedaljören tog 18-årige superlöftet Ove Ledström SM-silver. Och var skogstokig efter målgång. Han rusade vrålande och gestikulerande in i depån och gav cykeln en liten omgång. Det var något om en slirande koppling ... I intervjun efter finalen, som han alltså anförde till stor del, var han kortfattad. Är du inte nöjd med ett SM-silver?

– Nej. Det gick inget bra.

Tävlingsskalle saknas inte där inte. Ledström var även kortfattad efter två segrar av två möjliga i inledningen på tävlingen.

– Bra så här långt. Men mycket kvar. Jag har ett mål i huvudet som jag behåller för mig själv.

Något säger att han då inte tänkte på silver ...

En annan som imponerade stort under grundomgången var Daniel Henderson. Efter tre heatsegrar av tre möjliga pustade han ut lite i depån inför fortsättningen. Du ser snabb ut?

– Tycker du? Ja det har gått bra hittills, även om jag tycker att det är lite svårt med för mycket snö på banan. När isen är lite mjuk som i dag så flyger inte snön iväg, sa Daniel som annars gav banan i Hallstavik stort beröm.

Det gjorde också Joakim Söderström, som missade ”sista chansen-heatet” med minsta möjliga marginal.

– Banan är fantastisk! sa han efter att ha kört sitt första heat. Isen är precis så där lagom mjuk så att det biter i maximalt, isen går liksom inte sönder som den kan göra när det är riktigt kallt. Och så är det grymt skönt att köra med de lite doserade kurvorna. Fantastiskt som sagt.

Visserligen tog en 57-åring SM-guld, men en titt på finalfältet visar att svensk isracings framtid är ljus med Kallin Svensson, Henderson och inte minst Ledström.

Innan tävlingen uppmärksammades dessa tre lite extra i och med att de körde i det svenska lag som oväntat tog VM-silver i lag efter omöjliga Ryssland i ryska Togliatti i mitten av februari.

– Det är riktigt kul att se dessa killar ta för sig som de gör. Framtiden är minst sagt ljus för isracingen i Sverige myste förbundskaptenen för det svenska succélaget i Ryssland, Ola Westlund, också han på plats i Hallstavik.

Resultat

1: Stefan Svensson 10+3+3

2: Ove Ledström 14+2

3: Daniel Henderson 13+1

4: Niclas Kallin Svensson 15

5: Martin Haarahiltunen 9+2

6: Mikael Flodin10+1

7: Per-Anders Lindström 10

8: Viktor Svensson 8

9: Joakim Söderström 7

10: Hans-Olof Olsén 6

11: Anders Håkansson 6

12: Conny Fastesson 4

13: Andreas Bergström 3

14: Martin Börjegren  3

14: Michael Jarl 1

16: Tomas Höglund 1

17: Douglas Blomqvist 1