Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla badhuset kan skyddsmärkas

Norrtäljes gamla badhus kan byggnadsminnesförklaras. Länsstyrelsen utreder fastighetens kulturhistoriska värde sedan frågan väckts av en privatperson.

Annons

Badhuset från 1958 stänger den 13 juni. Två månader senare, i augusti, invigs stadens nya badanläggning på Södra bergen.

Norrtälje kommun har sålt Uttern 1, fastigheten med det gamla badhuset, till JM. Byggföretaget tänker riva simhallen och bygga 57 bostadsrätter på marken enligt den detaljplan som håller på att tas fram.

En byggnadsminnesförklaring skulle sätta krokben för planerna.

– Varje byggnadsminne får unika skyddsbestämmelser, de kan gälla både exteriörer och interiörer, säger Henrik Nilsson, handläggare på länsstyrelsens enhet för kulturmiljö och bostadsstöd.

Han håller på att syna badhusets värden men vill inte kommentera ärendet. Beslut tas senast i augusti.

Vem som helst kan väcka en fråga om byggnadsminnesförklaring. När det görs är länsstyrelsen skyldig att starta en utredning.

Peter Elenfalk, fastighetschef på Norrtälje kommun, tror inte att utredningen slutar med att badhuset klassas som byggnadsminne.

– Vi har inte sett att byggnaden har de värdena eller kvaliteterna, säger han.

Flera badhus från början av förra seklet har byggnadsminnesförklarats. Även några badanläggningar från 50-talet, bland annat i Luleå, har fått samma skydd.