Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå på biblioteket – efter stängning

Biblioteket i Hallstavik testar på Meröppet.

Annons

I höst införs Meröppet på Hallstaviks bibliotek. Då ska låntagare kunna låna böcker och utnyttja lokalerna utanför bibliotekets vanliga öppettider.

– Vi satsar på att göra den här filialen till ett mer öppet bibliotek, säger bibliotekschef Per Ahlin.

Namnet på satsningen är just Meröppet och drar i gång i september.

Den innebär att låntagare ska kunna registrera sig som Meröppet-kunder och kunna komma in i bibliotekets lokaler mellan klockan 08.00 och 22.00 varje dag. Projektet har dessutom testats i till exempel grannlandet Danmark.

Biblioteket har i dag öppet sex dagar i veckan och de öppettiderna kommer att kvarstå.

Men eftersom man i dag inte har möjlighet att hålla öppet på morgnar och kvällar, blir detta ett sätt att vara tillgänglig för de medborgare som vill låna böcker då eller som vill arrangera en studiecirkel i en gratis lokal.

När Meröppet provats på andra bibliotek har det blivit succé och det finns inga rapporter om stölder eller skadegörelse.

– Det har fungerat bra. Det finns en kollektiv ansvarskänsla, säger Per Ahlin.

I Grödinge i Botkyrka kommun har Meröppet ökat antalet låntagare med 111 procent och antalet utlånade böcker med 38 procent.

Att bygga in den elektroniska utrustning som behövs är förvånansvärt dyrt enligt Per Ahlin, men om det blir succé kan det bli Meröppet på fler bibliotek i kommunen i framtiden.