Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra löften i vårt framtidskontrakt

Norrtälje är på många sätt en bra kommun att leva i – men mycket kan också bli bättre. Vi står inför utmaningar som kräver en framtidsinriktad politik. Därför skriver Socialdemokraterna under ett Framtidskontrakt för Norrtälje kommun, som visar hur vi vill ta ansvar för fler i arbete och en välfärd vi kan vara stolta över.

Annons

Våra fyra löften är:

1. Ingen som kan jobba ska gå på socialbidrag. Ställ krav på sysselsättning genom att anställa inom omsorg, skola och näringsliv eller erbjuda utbildning som leder till jobb.

Kostnaderna för socialbidrag i Norrtälje kommun har vuxit de senaste åren. Många företag och den offentliga sektorn söker efter arbetskraft medan arbetslösa saknar tillräcklig utbildning eller erfarenhet för att kunna ta de jobb som finns. Ju längre människor får gå arbetslösa desto svårare blir det att anställas. Därför ska alla som kan arbeta få chansen att ta steget in i arbetslivet och aktivt bidra till samhället.

2. Investeringar i skolan går före fler skattesänkningar. Anställ fler lärare och pedagoger, så att varje elev får mer tid till lärande.

Vi vet att utbildning är skillnaden mellan att ha ett jobb och att inte ha det. Därför vill vi till år 2020 halvera andelen elever som saknar behörighet till gymnasiets nationella program. I dag går utvecklingen åt fel håll och allt för många elever i Norrtälje kommun når inte upp till kunskapsmålen. Så om fler ska gå ut nian med bra betyg, måste vi ge dem en bra start från första klass. Då behövs fler lärare i de lägre årskurserna så att alla barn blir sedda – både de som halkat efter och de som vill springa före.

3. Ordning och reda i vård och omsorg går före nya privatiseringar. Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor.

Vi har fått ett sjukvårds- och omsorgssystem som tar tid från patienten. Efter flera år av övertro till marknadslösningar, är det dags för ett stopp för privatiseringslinjen. Vi behöver vård och omsorg med hög kvalitet och tillgänglighet i hela kommunen. Läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och deras kollegor måste få fokusera på patienterna – inte på administration och prislistor. Vi vill därför permanenta kommunens och landstingets unika Tiohundrasamarbete och ge det långsiktiga förutsättningar att utvecklas.

4. Bygg fler hyresrätter i Norrtälje kommun. Unga måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden.

Bostadssituationen i Norrtälje kommun är tuff – något som inte minst märks på kommunens svaga befolkningstillväxt. Framför allt unga drabbas hårt när bristen på billiga bostäder är stor. När unga väljer bort att arbeta och studera här, förlorar vi arbetskraft, viktig köpkraft och mängder av skatteintäkter som finansierar den gemensamma välfärden. Ingen ska behöva välja bort Norrtälje kommun.

Vi vill skriva detta Framtidskontrakt med Norrtälje kommuns invånare. Valet i höst handlar om ett tydligt vägval för Norrtälje kommun – fortsatta skattesänkningar eller investeringar i jobb, skola och omsorg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel