Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra år efter värdedepårånet - ny bok om helikopterpiloten

Nu kommer Håkan Lahgers bok Helikopterpiloten. Där skildrar han Alexander Eriksson, hans familj och det spekaktulära värdedepårånet.
– Jag står för allt, säger Eriksson själv.

Skyldig eller inte skyldig? Nej, så enkelt är det inte. Håkan Lahger väjer undan för frågan.

– Jag har inget svar på det, säger han.

I dagarna kommer hans bok Helikopterpiloten ut i handeln. Där ger han sin bild av Alexander Eriksson och det spektakulära värdedepårånet för fyra år sedan.

En berättelse som vilar på tre ben. Rånet. Alexander Eriksson. Familjen.

– Rånet är spektakulärt och häftigt, men hur det påverkar familjen är lika intressant. Det händer mycket när ett brott sker, säger Håkan Lahger.

Alexander Eriksson har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Att han inte flög helikoptern under rånnatten. Däremot har han inte kunnat redogöra för vad han egentligen gjorde den där natten, när han säger att han snurrade runt i Stockholm på jakt efter droger.

I bokens sista kapitel tar Alexander Eriksson själv upp frågan om skuld ur ett nytt perspektiv. Där undrar han hur det skulle se ut om han fått information om vad som hänt men inte sagt något för att ”inte skapa några risker” för sig själv och sina närmaste.

– Det är första gången han säger något som är i näheten av det man vill höra, säger Håkan Lahger.

Håkan Lahger har arbetat länge i mediabranschen, som kultur- och nöjesjournalist och som redaktör för flera tv-shower, bland annat Skavlan. Vid två av uppdragen har han jobbat med Alexander Eriksson, som var bildproducent på en rad tv-produktioner. Men de har aldrig umgåtts privat.

Bokprojektet började med att han skrev brev till Alexander Eriksson. Tredje gången de sågs tog de i hand på att Håkan Lahger skulle skriva en bok. Och att det inte skulle bli en försvarsskrift.

– Jag måste få skriva så objektivt jag kan.

Alexander Eriksson greps på Arlanda några dagar efter rånet. Så småningom dömdes han till åtta års fängelse. I boken skildrar Håkan Lahger det dramatiska rånet, hur helikoptern landar på taket till värdedepån och skräcken hos de anställda som sitter instängda och inte vet om de ska överleva.

Han beskriver också hur misstankarna snabbt faller på Alexander Eriksson. Bildproduenten som gjorde kometkarriär, men började ta amfetamin. Den charmige grabben som jobbade jämt, men snubblade i steget.

– Alla visste att han haft problem med droger, men det här hade ingen väntat sig.

I boken kallar en kollega Alexander Eriksson för Harry Potter. Håkan Lahger återkommer gång på gång till jämförelsen.

– Alexander var Harry Potter.

Harry Potter. En trollkarl, som kunde fixa allt. Snabb, smart och pojkaktig.

Men det finns en mörkare sida. Håkan Lahger tecknar bilden av en trasslig uppväxt fylld av separationer och bråk, med föräldrar som knappt orkar med sig själva. Alexander Eriksson begår småbrott och tänjer gränser.

– På ytan hade han en uppväxt som var fin och bra, men under ytan är det annorlunda, säger Håkan Lahger.

Han har intervjuat familjemedlemmar, som berättar öppet och ärligt om sina problem och konflikter. I boken är en del namn fingerade, Håkan Lahger tycker inte att han lämnar ut någon.

– Nej, alla har fått läsa allting och godkänt allting. Om man ska förstå hur det ser ut måste man vara inträngande och ta exempel. Man kan inte bara skriva att det var en svår barndom, vad är det?

Alexander Erikssons familj och släkt på Ljusterö beskrivs som en stark enhet.

– Det är lite Dallas på Ljusterö över det. När det finns skavanker inom familjen håller man ihop utåt, jag tror att det är så det fungerar.

Alexander Eriksson beskrivs som en människa som inte står ut med grå vardag. Han söker kickar, bekräftelse, utmaningar.

– Det finns en gränslöshet hos honom, säger Håkan Lahger och jämför med en del rockmusiker han träffat.

– På scenen fungerar man, sen kommer hålet i bröstet som ska fyllas med något.

Håkan Lahger har plöjt igenom förundersökningen, intervjuat poliser, åklagare och vittnen, läst och granskat. Det finns många öppna frågor.

Det går inte att säga säkert när helikoptern stals i Norrtälje eller när den landade, vittnesmål både i Norrtälje och Täby anger andra tidpunker än de polisen slagit fast.

– Det finns mycket som talar för att Alexander inte har flugit helikoptern, men det finns väldigt lite som talar för att han inte är inblandad, säger Håkan Lahger.

I boken vill han visa att sanningen sällan är svart eller vit. Att det finns gråskalor.

– Alexander Eriksson är en joker, alla är förundrade över varför han finns i det här, jag har försökt förklara det så nära man kan komma. Men hela sanningen kommer han nog att ta med sig i graven.