Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Furusund klarade sig från varselvåg

Närheten till Ålands hav har räddat Kustbevakningens station i Furusund.

Annons

Under lång tid har Kustbevakningen larmat om att man kommer att hamna i ekonomisk knipa och få ett underskott på 133 miljoner fram till 2015 om man inte får tilläggsanslag från regeringen. Men myndigheten har inte fått något gehör. Därför varslades 125 anställda över hela landet under tisdagen.

I Stockholms län finns Furusund, Djurö, Södertälje och Vaxholms stationer förutom regionledningen.

I Stockholms län varslades samtliga sex anställda i Vaxholm, fem av 40 på Djurö och regionledningen minskas med nio personer.

– Stationen i Furusund påverkas inte alls av den här varselvågen, säger Lars Langman, stabschef för Kustbevakningen region nordost.

Myndigheten har gjort bedömningen att Furusund är strategiskt viktig tack vare närheten till Ålands hav.

– Ålands hav är ett prioriterat område. Vi måste ha kvar närhet dit, säger han.

Det är också på grund av närheten till Ålands hav som myndigheten haft långtgående planer på att slå ihop flera stationer och flytta verksamheten till Kapellskär. Men den idén har nu lagts i malpåse.

– Det är något vi jobbar för långsiktigt, säger Lars Langman som påpekar att tyvärr finns inte pengar i nuläget.

Varslen läggs redan nu, trots att man ännu inte vet om regeringen kommer att skjuta till pengar i höstbudgeten. Man vill försäkra sig om att organisationen kan minskas till årsskiftet.

– Många har långa uppsägningstider.