Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionsnedsatt och gravid – mister boende

Från stöd flera gånger i veckan till inget alls. Efter utredning dras Linneas insatser in och hennes boende sägs upp.
– Hon är så drabbad, säger kvinnans mamma.

Annons

Evas dotter som är i 20-års åldern har en utvecklingsstörning med autism. Funktionsnedsättningen gör att hon behöver stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Förra året flyttade Linnea till ett boende där hon fick stöd i form av besök och samtal flera gånger i veckan.

– Det har verkligen varit guld för henne, säger Eva.

Men situationen har förändrats. Tidigare i år bytte Linnea LSS-handläggare. I samma veva startades en omprövning av hennes behov till insatser. Sedan drogs insatserna in och Linnea kommer inte längre att ha rätt till sitt stödboende.

– Hon är förtvivlad och förstår inte varför det hänt. Hon säger att ingen tycker om henne, säger Eva.

Året har varit turbulent på många sätt. Linnea har blivit gravid och har inte velat gå till skolan. Mamma Eva har fått göra ett avbrott i sin egen vardag för att ta hand om dottern.

– Hon vågar inte vara kvar i lägenheten eftersom hon tror att hon ska bli utkastad. Istället sover hon på en madrass hemma hos mig.

Evas berättelse får stöd av en tjänsteman inom kommunen, väl insatt i ärendet, som valt att vara anonym.

– Jag ställer mig mycket frågande till att man plötsligt har dragit in allt stöd, säger tjänstemannen.

Enligt omprövningen av Linneas rätt till insatser framkommer det att personal på serviceenheten inte känt att de kunnat utföra insatsen eftersom kvinnan inte velat ta emot den.

Men tjänstemannen är kritisk.

– Att det ska ha gjorts en överenskommelse enbart med flickan är under all kritik. I sådana här fall behöver man lägga kommunikationen på en annan nivå.

Enligt tjänstemannen har man från flera instanser försökt att få till ett möte.

– Det är ett komplicerat ärende och det behövs samverkan. Kommunen har ett ansvar för den här unga kvinnan som har ett stort riskbeteende, säger hon.

Jim Salamon, chef på kommunens biståndsavdelning kan inte kommentera enskilda ärenden på grund av sekretess.

– Generellt är det så att LSS är en helt frivillig lagstiftning. Vill en person inte ha insatser eller tar emot dem kan man inte tvinga personen, säger han.

Han förklarar att finns det en god man är det dennes uppgift att tillgodose och ansöka om insatser.

Flickans god man byttes i samband med att insatserna avslutades. Nuvarande god man kommer att skicka in en ansökan om förlängning av hjälp med boende och samma stöd som innan, då han anser att behovet finns.

Fotnot: Linnea och Eva heter egentligen något annat.