Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmatad katalog visar att kulturlivet blomstrat upp ordentligt

När jag fick höstens kulturkatalog i min hand mindes jag en händelse för 15-20 år sedan. Jag talade då med Esse Jansson, dåvarande kulturredaktör på Norrtelje Tidning. ”Det händer för litet i vår stad och i kommunen”, sa Esse.

Anmäl text- och faktafel

Än i dag kan jag höra folk säga samma sak – ”Det finns ingen kultur”. ”Kulturen har inget eller för litet stöd” etcetera.

Höstens kulturkatalog omfattar 52 innehållsrika sidor med händelser i kommunens alla delar. Det mesta är gratis.

Några exempel: Bokfika i Hallstavik. Sagostund på tyska och arabiska. Bokcirkel i Rimbo. Nålbindning. Kulturarvsdag. Kura skymning. Far och flyg med Michael Blum. Biblioteksbussen firar 50 år. Hästlördag på biblioteket. Eva Landberg berättar om Torsten Nordströms liv och samlande. Sven-Harry Karlsson, byggmästare och kulturmästare, kommer till Stadsbiblioteket den 29 sept. ”Jag gillar konst med klös”, säger han. Bibliotekens vänner medverkar i många evenemang.

Hur har det blivit så här? Jo, genom att medarbetare i den kommunala världen – chefer och medarbetare – tillåts att arbeta fritt under ansvar. Att ansvariga ges förutsättningar till fritt skapande. Ideella krafter samverkar i bygderna. Det kommunala ansvaret har en betydelsefull uppgift – att skapa förutsättningar för kulturen.

På bara några år har kulturlivet blomstrat upp ordentligt. Och då är kulturkatalogen inte allt. Det finns också Skapande skola, Kultur i skolan och Muskarit för barn som vill lära finska språken.

Roslagens Sparbanks stiftelser skapar också förutsättningar för kulturen. Bygdegårdar och museer likaså. Kyrkorna bidrar med många fina program.

Det finns konstrundor. Hemma-hos med ateljébesök. I Rånäs finns en fin utställning om torpets historia skapad av ideella krafter med små resurser. Anne-Marie Sundvall sammanställer regelbundet sång- och musikevenemang, som sänds till runt 400 mottagare via nätet – finns även i tryck på papper hos turistbyrån.

Flera teatrar roar och oroar. H’allsång med Kultursparken och på taket vid Galles Gränd. Listan kan göras längre.

Naturligtvis är allt inte perfekt eller utan problem. Att lösa problem är en del av livet. Låt oss fortsätta med allt fint samarbete och delta med öppet sinne. Tillsammans skapar vi det goda samhället. Detta behövs i dag mer än på många år.

Jag vill avsluta med ett tack till alla som jobbar inom kulturen. Kulturen har sin givna plats i det goda samhället.

Kulturkatalogen finns bland annat på biblioteken.

Bengt Ericsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel