Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige är inget forum för pajkastning

Att vara folkvald är ett förtroendeuppdrag med uppgiften att representera sina väljare. Det är också vårt främsta demokratiska verktyg för ett öppet och deltagande samhälle.

Anmäl text- och faktafel

Som förtroendevald har vi mandat att föra människors talan. Vi har också ansvar, inte endast att representera en politisk åsikt utan också att respektera att andra inte delar den.

Under förra kommunfullmäktige saknades den respekten. Moderaternas Bino Drummond och Liberalernas Robert Beronius förvånade nog flertalet av åhörarna genom att ta ner fullmäktigedebatten på sandlådenivå. Här förlöjligades både oppositionens frågeställningar och de politiker som valde att ifrågasätta.

Robert Beronius mötte kritiken mot det vi saknade i planeringsförutsättningarna med att ironiskt konstatera att även fredagsmys och chipspåsar finns inkluderat i dessa budgetstyrande dokument. Bino Drummond gick till direkt personangrepp och hävdade från sin talarstol att oppositionsrådet Ulrika Falk (S) både ställde lögnaktiga påståenden och friskt blandade päron, fikon, äpplen och alla möjliga olika slags frukter i fruktskålen i debatten kring hur statsbidragen hanteras i alliansbudgeten.

Så vad ger senaste kommunfullmäktige för signaler till blivande politiker, oavsett färg?

Klart är att oavsett partiernas olikheter och politikernas övertygelser så måste det demokratiska rummet vara ett forum där alla åsikter respekteras. Vi har ett uppdrag som förtjänar att tas på allvar och där ärendena förtjänas att debatteras seriöst. Vi vill inte behöva önska att våra invånare inte lyssnar på debatten!

I sakfråga ska givetvis rätt vara rätt, absolut, men politiker ska kunna föra fram sin politik utan att debatten spårar ur. Fullmäktige är inget forum för raljerande eller pajkastning. Här fattas beslut som påverkar kommuninvånarnas i dess absoluta vardag. Allt som riskerar undergräva möjligheten till sådana beslut är ett svek mot demokratin. Vi kan bättre än så!

Camilla Rydstrand (MP)

Mats Wedberg (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel