Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fulla fåglar kraschar in i fönster: "Händer varje år"

Nyligen upptäckte Ida Seggeros Young att mängder med sidensvansar flygit in i fönsterrutorna på Montessoriskolan vid Vigelsjö i Norrtälje.
– Det händer samma sak varje år vid den här tiden, berättar hon.
Och det finns en förklaring till fenomenet.

Kombinationen rönnbär och fönsterrutor kostar varje år mängder av sidensvansar livet.

Den här tiden på året söker nämligen fåglarna i huvudsak sin föda i rönnbär och när de jäser i magen blir fåglarna helt enkelt berusade.

– Sedan ser de ju inte fönstren heller eftersom träd och löv reflekteras i dem. Att sidensvansar blir berusade och krockar med fönster har alltid förekommit och det är rätt många fåglar som dör på det sättet. Nu finns det som tur gott om sidensvans så det är ingen fara för populationen, säger Bill Douhan i Roslagens ornitologiska förening.

Nyligen var Ida Segerros Young med om fenomenet när mängder med fåglar åkte in i fönsterrutorna på Montessoriskolan vid Vigelsjö.

– Det var hur mycket fåglar som helst. Och det här händer varje år. Många av de som skadar sig tar ju skatorna så jag tycker man borde ta bort träden, säger hon.

Bill Douhan har ett annat förslag som man bör testa om man har rönnbärssträd kring en byggnad.

– Prova att dra för gardinerna, det borde hjälpa.

Under häckningstiden äter sidensvansen främst insekter, men under hösten är den helt fokuserad på bär och när tillgången blir sämre drar den söderut.