Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friheten måste försvaras

Det måste ha varit runt 1985. När jag kom hem från Roslagsskolan stod det en svart bil med mörka rutor parkerad framför huset. Jag vågade knappt öppna ytterdörren. Vid köksbordet satt mina föräldrar och ett par besökare. De kom från säkerhetspolisen, eller kanske var det militära underrättelsetjänsten. Jag minns inte.

En vecka senare fick pappa ett telefonsamtal och ett tack. En utländsk diplomat hade utvisats från Sverige på grund av någon form av olovlig underrättelseverksamhet.

Mamma bjöd på kaffe och nybakade bullar. På köksbordet låg det svartvita fotografier av ett antal män. Pappa fick peka på det porträtt som han tyckte var mest bekant. Han hade inga svårigheter att välja.

En vecka senare fick pappa ett telefonsamtal och ett tack. En utländsk diplomat hade utvisats från Sverige på grund av någon form av olovlig underrättelseverksamhet.

Jag påminns om denna händelse varje sommar när jag öppnar en byrålåda på vinden. Bland fotoalbum och andra minnen ligger en liten lapp som pappa hittade där i skogen i Roslags-Bro när han stötte på den misstänkta spionen.

På lappen står det några koordinater och ordet "Hårsfjärden” med en handstil som avslöjar att den som höll i pennan nog var van att skriva kyrilliska bokstäver. Och det var den lilla pappersbiten som blev upprinnelsen till vad som sen hände.

I dag, drygt 30 år senare, framstår hela historien som en märklig anekdot, lite för bra för att vara sann. Det var under kalla kriget. Sverige hade en mer utsatt position än vad vi kanske ville medge. Så var det då. Och så är det nu.

Faktum är att läget för Sveriges säkerhet är sämre än på mycket länge. Vi kan önska att världen såg ut på ett annat sätt. Att demokratin hade fått chans att slå rot och växa sig stark i Ryssland efter Sovjets fall. Att samarbete och goda relationer hade präglat umgänget runt Östersjön. Men så blev det inte och Sveriges militära försvar är på tok underfinansierat, liksom vår beredskap att klara andra kriser har åsidosatts under många år.

Vi lever också i en tid där informationskrigföring hotar att slå sönder det öppna samhället. Där underrättelseverksamheten är digital. Där extremister och nättroll på ett snabbt och effektivt sätt når ut med sina budskap snabbare än någonsin och där fakta försvinner och ersätts av falska påståenden och påhittade nyheter. Och där vi till slut inte vet vad som rätt och fel och vem vi kan lita på. Detta hotar vårt öppna samhälle och skulle kunna påverka kommande val, finns det experter som säger.

Det är hög tid Sverige säkrar sitt militära försvar, civila beredskap och ökar både kunskap och förmåga att stå emot hoten från den informationskrigföring som pågår.

Sverige och demokratin måste helt enkelt försvaras. Vi har alla ett ansvar för det. Och det är en hörnsten i liberal politik.

Karin Karlsbro

Riksdagskandidat (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel