Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friheten att välja vård och skola måste värnas

Vinstdebatten tuffar på inför höstens val. Vinstkritikerna säger att de inte har något emot valfrihet inom verksamheterna de vill se vinstförbud inom. Vänsterpartiet menar att en majoritet av svenska folket stödjer deras vinstförbud inom skattefinansierad skola, vård och omsorg.

Annons

Men som man frågar får man svar. En stor majoritet i landet värnar också starkt den valfrihet majoriteten vant sig vid.

Blir det vinstförbud kommer den valfriheten att suddas ut. Den ideella sektorn, i all ära, kan inte ta det välfärdsansvar som krävs om vinstdrivande företag tvingas bort från välfärden. Det är också politik i dess sämsta form, att ivrarna av vinstförbud hänvisar till den ideella sektorn endast för att skapa motsättningar mot andra som arbetar inom välfärden. Företag och ideella organisationer behövs sida vid sida för att hålla en hög kvalitet.

De som i höstens val vill hindra framtida valfrihetsmöjligheter måste också inse konsekvenserna av det: sämre kvalitet, minskad egenmakt och välfärd som skärs ner eller försvinner då välfungerande förskolor, skolor och vårdcentraler kommer att tvingas lägga ner.

Konflikten inom svensk välfärd är att vinstkritikerna inte tycker att medborgarna själva kan och ska få välja den vård eller skola som passar de egna behoven bäst. Valfrihet för medborgare duger inte. Makt och inflytande för anställda duger inte. Ingenting verkar duga. Politiker vet bäst och ska bestämma, framförallt vänsterpartister och socialdemokrater, är deras devis.

Bortom sådana ideologiska låsningar finns den viktigaste och gemensamma vinsten i välfärden. Den som friskolor och vårdföretag skapar med nöjda elever och vårdbrukare, trygga föräldrar och anhöriga samt personal som tar sig tid med dem de möter och samtidigt tjänar lite bättre. Det är ett bättre välfärdssamhälle än det systemskifte för välfärden, utan valfrihet och mångfald, som vinstkritikerna egentligen förespråkar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel