Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fridlyst gran föll – nu hävs skyddet

Hade varit fridlyst sedan 1958.

En sommarstorm tog ett naturminne i Mora, Bergshamra, natten till den 14 juni. En hög och ståtlig gran, som länsstyrelsen beslutade att fridlysa 1958, knäcktes och kvar blev en cirka sex meter hög stubbe med några grenar. Nu har länsstyrelsen beslutat att häva beslutet som skyddat trädet som naturminne.

– Granen står på en privat villatomt och ägaren vill ta bort stubben eftersom den står lite tokigt till, säger Örjan Hallnäs på länsstyrelsens enhet för naturvård.

Enligt myndigheten finns några hundra fridlysta träd, främst ekar, i länet. De har samma starka skydd som naturreservat och det krävs synnerliga skäl för att häva naturminnesmärkningen. Men det är flera decennier sedan länsstyrelsen förklarade träd som naturminnen.

– I dag jobbar vi inte på det sättet, det är inte rationellt. I stället väljer vi att skydda hela områden, till exempel naturreservat, säger Örjan Hallnäs.