Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida räddade livet på bilförare

En äldre kvinna fick hjärtstopp när hon körde bil. Bilen voltade och körde in i ett staket. Som tur var satt rätt person i bilen bakom. − Att vittnet hade påbörjat hjärt- och lungräddning innan vi var på plats var avgörande, säger Mikael Stigberg på räddningstjänsten.

Annons

Det var vid 12-tiden på fredagen som en bil voltade och krockade in i ett staket i backen på Bergsgatan vid Societetsparken i centrala Norrtälje.

Föraren var en äldre dam. Troligen berodde olyckan på att damen fick känningar i hjärtat när hon körde, berättar Mikael Stigberg, styrkeledare på Räddningstjänsten i Norrtälje, för Norrtelje Tidning.

Damen fick hjärtstopp. Vittnet i bilen bakom var Frida Nordin som till vardags jobbar som brandman i Sollentuna. Hon såg bilen volta ett varv för att sedan landa på fyra hjul igen. Frida Nordin stannade och sa åt sin 3-åriga dotter att vänta i bilen så att hon kunde springa fram och kolla hur det hade gått.

−Det var rent flyt. Jag såg en kompis komma gående i parken och ropade dit honom, säger Frida Nordin.

Frida Nordin berättar att hon fick hjälp av flera människor på olycksplatsen att få ut damen ur bilen.

Hon såg direkt att damen hade en ”typisk” andning för någon som fått hjärtstopp och startade genast hjärt- och lungräddning.

− Jag hade ju inga verktyg som jag brukar ha. Men man löser det, säger Frida Nordin.

Hon förklarar att det är skillnad på att hamna i en olyckssituation som privatperson mot då hon rycker ut som brandman.

− Den största skillnaden är att man inte hinner förbereda sig. Man hinner ju tänka en del i brandbilen påväg dit, säger Frida Nordin.

Hur lång tid det tog innan räddningstjänsten var på plats har Frida Nordin ingen uppfattning om. Hon förklarar att mycket gick på rutin men hon hann samtidigt tänka en hel del under tiden.

När Räddningstjänsten var på plats kunde de fortsätta livräddningen av den äldre damen.

Efter ett tag kom andningen igång igen och damen kunde föras till sjukhuset.

−Att vittnet hade påbörjat HLR innan vi på Räddningstjänsten var på plats var avgörande för att vi skulle få igång henne, säger Mikael Stigberg på Räddningstjänsten.

Enligt Mikael Stigberg kunde damen andas själv, utan problem, då hon fördes iväg till sjukhuset. Frida Nordin berättar att det kommer att tag att bearbeta händelsen.

− Man blir jätteskärrad.Det känns bra nu men det tar lite tid att smälta, säger Frida Nordin.