Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från vem ska extrapengarna till Pythagoras tas?

Pythagoras är ett av stadens mest uppskattade besöksmål – ett intressant industrimuseum. Under alla år – ända sedan mitten av 1980-talet – har många givit stöd till museets verksamhet. Det handlar till exempel om enskilda gåvor, medverkan vid evenemang och medlemskap i vänföreningen.

Anmäl text- och faktafel

Efter det som hänt senaste veckan har min roll, som ordförande i kultur- och fritidsnämnden, hamnat i fokus. Vad är bakgrunden till denna stora uppmärksamhet? Vad är rätt och vad är fel?

Norrtälje kommun eller kultur- och fritidsnämnden har inte beslutat stänga museet. Den uppgiften är fel. Stiftelsen Pythagoras är en egen juridisk enhet med kunnig styrelse och anställda som fattar egna beslut. Stiftelsen (ägarna) har vid sin sida stort stöd av sin vänförening, Pythagoras vänner. Det finns förutsättningar att ta emot besökare. Inom parentes – i vänföreningen har jag varit medlem många år.

Dagens situation. Pythagoras Industrimuseum och kultur- och fritidsnämnden beslöt nyligen (21 februari) att teckna ett treårigt avtal för åren 2019 – 2021 med 1,2 miljoner per år (3 år = 3,6 miljoner). Jag skrev under avtalet.

Redan den 3 april kom Pythagoras med förnyad ansökan om ett utökat bidrag för 2019 – i första hand 700 000 kronor, i andra hand 400 000 kronor. Det hör inte till vanligheterna att en verksamhet först godkänner ett långsiktigt avtal och sedan inom några veckor ansöker om rejält utökat verksamhetsbidrag. I nämndens budget för 2018 fanns 1 893 000 kronor att fördela till museiverksamhet (jag väljer 2018 års siffror eftersom året 2019 inte är avslutat).

Det bidrag som Pythagoras Industrimuseum erhåller är ojämförlig störst till museiverksamheter, 1,2 miljoner. Några exempel (2018): Albert Engström sällskapet (Grisslehamn) 60 000 kronor, Norrtälje luftvärnsmuseum 408 000 kronor, Roslagens Sjöfartsminnesförening (Väddö) 80 000 kronor, Söderby-Karls Forn- och hembygdsförening 50 000 kronor och Torsten Nordströms stiftelse (Norrtälje) 40 000 kronor. Vi har nyligen tecknat treårigt avtal med Stiftelsen Storholmen (Svanberga/Estuna). De flesta ansökningar vi får in är på betydligt högre belopp än vi kan tillmötesgå – alla behöver mer pengar.

Till slut. Som säkert de flesta känner till har vår nämnd en budget att förhålla sig till – fastställd av kommunens folkvalda fullmäktige. Inom den ramen har vi möjlighet att prioritera. Vi ansvarar även för badhus och bibliotek.

Hur går det till när vi inför ett nytt år ska fördela till olika verksamheter? Jo, det föregås alltid av ingående överläggningar. Nämndens gemensamma synsätt är att prioritera barn- och ungdomsverksamhet utan att glömma äldres behov. Vi gör också vad vi kan för att öka bidrag till flick- och tjejverksamheter.

Bland mycket vill vi göra finns nya mötesplatser i form av aktivitetsparker högt på listan. En sådan invigdes 25 maj i år vid Vikingalunden, Väddö. Nu arbetar vi även för att Rimbo ska få en aktivitetspark.

Det treåriga avtalet på 3,6 miljoner (årligen 1,2 miljoner) till Pythagoras gäller. Begäran om utökning med 700 000 kronor blir i nuläget svår att tillmötesgå – även 400 000 kronor.

Senare i år är jag beredd att ta initiativ för att hitta en lösning. I första hand bör göra vi utföra en genomlysning av ekonomin (eventuell extern revision): hur används det kommunala bidraget, vilka behov finns på lång sikt, det vill säga 10 år?

Privata initiativ är alltid välkomna inslag i all föreningsverksamhet. Roslagens Sparbanks stiftelser är en av många generösa stödjare.

Med intresse följer jag sociala medier. Ett önskemål till er alla - ni som förstår er på ekonomi – berätta var vi ska hitta 400 000 kronor, det belopp som bland annat Socialdemokraterna vill tillföra Pythagoras.

Vid vår nämnd 23 maj i år yrkade oppositionen om ett tillägg med 400 000 kronor, utöver 1,2 miljoner som betalades ut i början av året. Från vem ska pengarna tas? Barn och unga? Ridklubbar? Pensionärsföreningar? Folkets hus eller bygdegårdar? Konsthallen på Galles gränd? Stänga badhus helt eller delvis? Avveckla något bibliotek? Höja skatten?

Bengt Ericsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel