Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från London till vischan

Efter sju år och sex uppstartade restauranger i England har Sofie Gedin hittat hem till Väddö golfklubb och startat upp restaurang Vischan som bjuder på annorlunda och speciell mat i en annorlunda golfrestaurang.

Väddö golfklubb tänkte om och insåg att golfrestaurangen inte bara ska finnas för spelarna. I år har därför rutinerade kocken Sofie Gedin startat upp en okonventionell golfrestaurang som inte bara har hamburgertallriken på menyn.

– Jag är själv lite speciell och det genomsyrar hela verksamheten. Viktigt för mig var en personlig inredning, lokala råvaror med tvist från England, Asien och daglig inspiration, säger Sofie Gedin.

– Jag ville ha allt på ett ställe, kött från lokala bönder, fisk från Grisslehamn, ost från gårdsmejeriet.

All mat och bröd görs från grunden och smakerna är en salig blandning från olika nationaliteter.

– Jag lagar mat med kärlek med inspiration från svensk husmanskost, mina år i England, en avstickare till Rennes i Frankrike, mina många resor till mitt ursprungsland Sri Lanka och Asien där jag gärna tillbringar vintern, säger Sofie Gedin.

Den glada och spralliga kocken från Dalarna är fylld av entusiasm och har ambition att sätta Vischan på Roslagens matkarta. Och hon har mångårig erfarenhet av att starta upp och driva restauranger. Sex restauranger i England och en i Frankrike.

Sen blev det tre år i Grisslehamn på L8 i hamnen där hennes fisksoppa fick stor uppmärksamhet.

– Alla frågar om receptet men det får du inte. Det är hemligt men görs på hemmagjord fiskfond och aioli, säger hon och skrattar.

Restaurangen Vischan öppnade i början av maj och hittills har alla varit glada och nöjda, så även golfklubben.

– Vi kände på oss att det här skulle bli bra. Och det har infriats till hundra procent, säger Jerry Walmstedt, samordnare vid Väddö golfklubb.

Och maten då? Jo, när NT besöker restaurangen luktar det nybakade kanelbullar. Men först hade Sofie förberett rödbetsgravad torskrygg till förrätt. Och den smakade lika bra som den såg ut på faten. Till varmrätt blev det Fish cakes där limejuicen och ingefäran satte sin prägel och gjorde rätten till en smakupplevelse.

Kanelbullen med sockerlag uppepå satt fint efter maten.

Sofie Gedin är hittills väldigt nöjd med nya restaurangen och arbetar för att skapa en trevlig arbetsmiljö.

– Det är stor skillnad på att arbeta på restaurang i England och i Sverige men jag är inte någon anhängare av den hårda Gordon Ramsey-stilen. Man lär sig inget om någon bara skriker att man har gjort fel, säger hon.

Varför heter restaurangen Vischan?

– Jag hade väldigt svårt att bestämma mig och tänkte: vad ska den heta ... den ligger ju ute på vischan ... Vischan!