Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från fritidshus till permanentboende 

Priserna på fritidshus ökar i Norrtälje och allt fler sommarstugor i kommunen blir året runt-bostäder.

Norrtälje har 25 500 fritidshus. Det är fler än kommunen tidigare trott.

Men antalet krymper sakta när stugor omvandlas till permanentbostäder.

norrtälje. Norrtälje är landets fritidshustätaste kommun.

– Vi har sagt att vi har cirka 24 000 fritidshus. Men en ny inventering visar att siffran ska vara runt 25 500, säger Torkel Andersson, planerings- och utvecklingschef på Norrtälje kommun.

Kommunen räknar med att ungefär en procent av fritidshusen, 250 stycken, permanentas varje år.

De flesta som bosätter sig i sommarstugan året runt är 55 år och äldre. I många fall handlar det om personer som ser en möjlighet att bo på landet när de varvar ner eller blir heltidspensionärer.

Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet, ser ytterligare en förklaring:

– Skriande bostadsbrist i Stockholmsregionen gör att köpare söker sig längre ut. Då kan fritidshusen en bit utanför huvudstaden framstå som prisvärda alternativ för den som letar året runt-bostad, säger han.

Deltidsboende är också på väg att bli ett nytt begrepp. Många bor halva året i permanentbostaden, ofta en lägenhet i Norrtälje eller en bostad i Stockholmstrakten, och halva året i fritidshuset.

Ny teknik som gör det möjligt att jobba hemifrån och det korta pendlingsavståndet till huvudstadens arbetsmarknad gör att den lösningen blir allt vanligare.

Dessutom finns en vilja att tillbringa mer och mer av fritiden i sommarstugan, enligt Björn Strömberg, fastighetsmäklare i Norrtälje.

– Fritidshusen nyttjas allt mer, ägarna ser tjusningen med att vistas i husen under alla årstider. Här har det skett en jättestor förändring, säger han.

Utvecklingen gör att kraven på fritidshusen har ökat. Merparten av kommunens stugområden byggdes på 60- och 70-talen och utrustades med utedass och enklare standard.

– I dag kräver många vintervatten och vattentoalett. Fritidshusen ska ha samma komfort som permanentbostaden, säger Strömberg.

Drömmen om en egen röd stuga med vita knutar lever i allra högsta grad. Antalet klick på fritidshus ökar samtidigt som utbudet är 22 procent lägre än vid motsvarande tid förra året, rapporterar bostadssajten Hemnet.

Utvecklingen driver upp priserna som ökat med 8 procent i landet och 13 procent i Norrtälje senaste året.

– Köparna är på hugget och försäljningarna sker snabbt. Bra löneökningar och låga räntor gör att fler har råd att skaffa fritidshus, säger Lars Karlsson, fastighetsmäklare i Norrtälje.

Snittpriset för ett fritidshus i kommunen ligger på 1,5 miljon kronor. Kustnära områden lockar mest.

– Det behöver inte vara havsutsikt, men det ska vara gångavstånd till bad- och båtplatser, säger Karlsson.

600 000 fritidshus i Sverige

Det finns cirka 600 000 fritidshus i Sverige.

Norrtälje kommun har 25 500 fritidshus, flest i landet. 17 500 av dessa ägs av människor som inte är skrivna i Norrtälje.

Kommunens stora stugområden byggdes i de flesta fallen på 60- och 70-talen. I dag byggs få nya fritidsbostäder.

Samtidigt försvinner en del av de tidigare fritidshusen genom permanentning. Kommunen räknar med att 250 fritidshus omvandlas till året runt-bostäder varje år.

Det korta avståndet till Norrtälje gör den lokala fritidshusmarknaden attraktiv för många som bor i Stockholm med omnejd.

Priserna på fritidshus har dragit i väg senaste året. Stugorna i Norrtälje har blivit 13 procent dyrare senaste året och kostar i snitt 1,5 miljon kronor, enligt Svensk mäklarstatistik.