Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från ättestupa till åldringsgrill?

Annons

Det här med stadsplanering är inte lätt, vi har ju så många mänskliga behov som skall tillfredställas. Men jag läste en sak härom dagen i Norrtelje Tidning, som fick mig att allvarligt stanna upp och fundera hur det står till i huvudet på hemkommunens planerare. Det gällde ett kommande åldringsboende i stadskärnan.

Anmäl text- och faktafel

Om man skall bygga ett sådant, utgår jag ifrån, att man börjar med att fundera över åldringarnas behov och personalens behov, de som skall sköta dessa åldringar, och de besökandes behov. Men så gör man inte i Norrtälje kommun. I Rimbo byggde man till exempel ganska nyligen ett trevånings åldringsboende utan personaltoalett på bottenplanet. Besökare var tvungna att ha ledsagare med specialnyckel till hissen för att kunna gå på toaletten en trappa upp. Det var inte bra.

Men nu gäller det Norrtälje stad och då vill man gärna ta i lite extra. Behoven ja! Eftersom jag är 75 plus, så funderar jag ju en del på detta. Det första jag då tänker på är grönska och att kunna komma ut. Det andra jag tänker på är mat. I den ordningen faktiskt.

Det är forskningsmässigt belagt, att människan mår bra av att kunna se levande grönska. Man tillfrisknar till exempel fortare från en sjukdom, om man ligger i ett rum med gröna träd utanför fönstret. Och den här tiden på året, vad längtar man då till? Jo, att komma ut och se hur livet återvänder i naturen, hur knopparna stiger upp ur marken eller spricker på träden och att höra vårfåglarna sjunga. Där skall alltså tanken börja, om man skall planera ett åldringsboende.

Inom den externa gruppen, fastighetsutvecklaren Arwidsro, som gjort förslaget till åldringsboende i stadskärnan, finns det tänkare av annat slag. Arwidsro utgår från helt andra behov, nämligen att staden behöver återskapa de parkeringsplatser man tidigare har byggt bort i stadskärnan. Eftersom det inte dräller av platser för detta, så är det rätt självklart att bygga ett tvåvånings parkeringshus, så får man in dubbelt så många bilar på samma yta. Så långt är jag med.

Men sedan kommer den felande länken inom Arwidsro, eller kanske redan hos beställaren kommunen, på den befängda idén, att liksom maskera parkeringshuset genom att, på toppen av det hela, bygga ett åldringsboende! Hur tänker man då, och finns då det ingen annan som tänker självständigt och kan säga ifrån, innan förslaget ens presenteras?

Om vi återgår till behoven för åldringsboendet. För det första kan vi ju då genast glömma det där primära behovet av markkontakt och grönska. För det andra bör man tänka på vad 200 bilar skapar, jo buller och avgaser, som alltså skall passera åldringsboendet på väg ut i den yttre atmosfären. För det tredje bör man tänka på samhällets olycksbarn, vad de brukar ta sig till när de vill protestera mot att fritidsgården stängts eller mot något annat av deras otillfredsställda behov. Jo, de eldar bilar. Det finns ingen anledning att tro, att vi har sett ett slut med det beteendet. Hur evakuerar man då ett åldringsboende med rullstolar och rullatorer, om någon tänder en brasa inunder?

Förr hade man ättestupan att putta gamlingarna utför, när de blev en belastning för gruppen. Nu planerar man att istället bygga en åldringsgrill inne i staden, där man kan halstra dem över elden.

Nej, trava gärna bilarna i våningar inne i stadskärnan, men bygg äldreboenden i markplan ute på landsbygden, så att åldringarna får uppleva grönskan, och där alla boende, personal och besökare lätt kan ta sig in och ut. Kommunen bör alltså inte lägga fram det här förslaget om P-hus med åldringsboende till våra beslutsfattare, utan slänga det i papperskorgen!

Birger Björnerstedt, Rimbo, fritt tänkande pensionär

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons