Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från 87 mjölkgårdar till 30 stycken på tolv år

Antalet mjölkgårdar i Norrtälje kommun minskar i en rasande takt. Antalet har minskat från 87 stycken 2001 till 30 nu tolv år senare.

Annons

Det lilla, själv-ägande jordbruket som har varit den svenska modellen, är snart helt borta, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF). År 2050 kommer det inte finnas några mjölkbönder kvar, enligt dem. För krisen för landets mjölkbönder fortsätter. Allteftersom den globala marknaden pressar priserna på mjölk, ost och smör lägger svenska mjölkbönder av.

1982 då makarna Leif och Anne-Louise Eriksson tog över släktgården i Sättraby, hade Sverige runt 40 000 mjölkgårdar. I dag finns 4 500 kvar. I Norrtälje sjönk antalet mjölkgårdar under perioden december 2001 till december 2011 från 87 till 37. Antalet har fortsatt minska sedan dess och är nu nere i 30 mjölkgårdar.

Makarna Eriksson blev de sista med mjölkkor i hela byn. De tre barnen har sökt sig andra karriärer.

– Det är ingen som vågar satsa längre. Det finns ingen lönsamhet, säger makarna som konstaterar att utvecklingen är vemodig – såklart.

– När man tänker på hur många generationer före oss som haft mjölkkor.

Det enda lönsamma alternativet i dag är stordrift. Och Sveriges små mjölkgårdars ladugårdar fylls med köttdjur.

– Det är början till avveckling men på så sätt hålls i alla fall landskapet öppet, säger makarna Eriksson.