Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidsområde utvecklas trögt

Visionen var 1 500 studenter 2011. Nästa år, när Handelshögskolan lämnar, finns drygt 200 studenter. – Rekryteringen av utbildningar till Campus Roslagen har misslyckats, säger utredaren Jim Nilsson.

Bakslagen kommer tätt för Campus Roslagen, kommunens utbildningsområde i Norrtälje. Handelshögskolan flyttar sin spetsutbildning för detaljhandeln från Norrtälje till Stockholm 2015. Samtidigt får ingen av fem sökta yrkeshögskoleutbildningar på området statliga bidrag för att starta i höst.

I månadsskiftet slutar dessutom Carin Björfors, vd för kommunägda Campus Roslagen AB. Hon ersätts tillfälligt av Ulf Linderholm, i dag ansvarig för områdets studentbostäder.

Styrelsen för Campusbolaget väljer att inte rekrytera någon ny vd före valet.

– Osäkerheten kring Handelshögskolan och den framtida inriktningen för Campusområdet gör att vi avvaktar. Vi vill göra ett omtag, säger Mats Hultin (M), ordförande i Campus Roslagen AB.

Bolagets vice ordförande Olle Jansson (S) vill också se över verksamheten.

– Vi har inte nått ända fram. Bolaget och styrelsen har saknat kompetens och vårt parti vill ta fram en utbildningsplan för hela kommunen, säger han.

Jim Nilsson är konsult i utbildningsbranschen och har gjort två utredningar på uppdrag av Campus Roslagen. Dels har han pekat ut lyckade Campussatsningar på andra orter, dels har han undersökt möjligheterna att bilda ett detaljhandelscentrum i Norrtälje. Den senare idén ser ut att spricka sedan Handelshögskolan beslutat att flytta.

– Området tappar sitt guldägg, säger Jim Nilsson.

Enligt honom är Campus Roslagen framgångsrika som fastighetsskötare. Studentbostäderna prisas som landets bästa och är i princip fullbelagda. Men satsningen på utbildningar har gått trögare.

– Det saknas en tydlig motor och organisationen har inte fått det breda stöd som behövs. Engagemanget från lokala näringslivet har, med få undantag, varit dåligt, säger Jim Nilsson.

Han efterlyser tydligare samverkan mellan näringsliv, kommun och Campus. Ett studentcentrum med reception och bibliotek, kortare kurser för äldre som vill vidareutbilda sig och en satsning på seminarier och konferenser som marknadsför Campus Roslagen är andra nödvändiga insatser, tror Nilsson.

– Sedan behövs fler anställda. Campus Tälje i Södertälje har lyckats. Men de har fyra personer som jobbar med utbildningar, i Norrtälje finns en, säger han.

Campus öppnade 2001

Campus Roslagen i Norrtälje öppnade 2001, året efter att regementet Lv 3 stängt grindarna.

Norrtälje kommuns ambition var att skapa ett område med universitets-, yrkes- och högskoleutbildningar. Målet var att höja det lokala intresset för studier och därmed även utbildningsnivån. Ett annat syfte var att få utomstående att utbilda sig i Norrtälje och sedan stanna kvar på orten.

Tanken var att utbildningarna skulle samverka med verksamma företag på området.

I dag studerar cirka 400 personer på Campus Roslagen. Ytterligare 400-500 personer jobbar på området. Ett 40-tal företag, allt från enmansföretag till stora bolag som Note och Visma Retail, hyr lokaler på Campus.

Trots färre studenter än väntat sysselsätter Campus Roslagen i dag betydligt fler människor än området gjorde under regementstiden.

Kommunägda Campus Roslagen AB driver utvecklingen. Bolaget sjösattes efter valet 2010 och tog över utvecklingen efter Nihab, kommunens numera nedlagda fastighetsbolag.