Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden osäker för klassiska hus

Framtiden för gevärsfaktoriet, den byggnad där Roslagsmuseet är inhyst i dag, är öppen.
– Alla parter borde sätta sig ned och ta ställning, säger Ove Lundberg (S), vice ordförande i museets styrelse.

I går berättade Norrtelje Tidning om kommunledningens planer på att bygga en helt ny museibyggnad på Galles gränd nedanför Pythagoras industrimuseum. Där ska både det nya Roslagens museum och Norrtälje konsthall husera.

Museets samlingar och fastigheter ägs och förvaltas av Roslagsmuseets stiftelse, som består av Norrtälje kommun och Roslagens fornminnes- och hembygdsförening. Gevärsfaktoriet är en av Norrtäljes äldsta byggnader. Vad som ska hända med byggnaden är oklart i dagsläget. Alla parter är överens om att fastigheten behöver renoveras.

Sedan tidigare är det beslutat att två miljoner kronor till renoveringen ska tas från vinsten vid försäljningen av Å-villan. Försäljningen väckte kritik och överklagades av bland andra Roslagsmuseets vänner förra sommaren.

– Vi väntar på besked från domstolen när som helst. Jag vet ju inte om ärendet blir överklagat, säger kommunjuristen Fredrik Cederblom.

De två miljonerna ska gå till anslutning av fjärrvärme och nytt golv.

– Faktoriet passar bättre för kontor eller dylikt, men det är en fråga för stiftelsen, sa kommunalrådet Kjell Jansson (M) på måndagens presskonferens om den nya museibyggnaden.

Kjell Pihlgren (M), museets styrelseordförande, säger att det är upp till stiftelsen att fundera över vad man vill göra med de fastigheter man äger.

– Det finns inga planer i dag. Kommunstyrelsen fattar sitt beslut (om det nya museet reds.anm) i januari och sedan får stiftelsen ta ställning.

Ove Lundberg (S), som är vice ordförande i styrelsen och en av dem som överklagade försäljningen av Å-villan, kan inte svara på hur faktoriet ska användas.

– Det finns i dagsläget ingen helhetsbild av hur den stadsdelen ska användas. Klart är att ur ett kultur- och stadsbyggnadshistoriskt perspektiv är det värdefulla byggnader och parkmiljön likaså.

Den socialdemokratiska oppositionen har länge haft inställningen att gevärsfaktoriet måste rustas upp och att det behövs medel till det.

– Vi får tänka om ifall förslaget om det nya museet går igenom. Vi anser att vi ska kunna ha kvar byggnaderna och parken så att allmänheten kan ta del av dem, säger oppositionsrådet Ulrika Falk.

Oppostionen har ännu inte tagit ställning till vad de anser om en stor gemensam museibyggnad, men ska ha möte på måndag. Vad som kan hända med fastigheten där Norrtälje konsthall ligger är inte klart.

– Det är en fastighet som man kan hyra ut till något företag, men vi har inte bestämt vad vi ska göra med den, säger Kjell Jansson.