Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan om utfodring på väg att lösas

Frågorna om kommunjägare och vinterutfodring av djur kryper långsamt vidare. På nästan två år har utfodringsfrågan varit olöst. Nu kan det bli ett avgörande i januari. Kanske.

Annons

Tidigare fanns det elva kommunjägare som informellt kallades in när man skulle skjuta kajor inne i samhällena eller skjuta skadade djur på kommunens marker.

Jägarna fick 10 kronor per skjuten fågel och 75 kronor för räv eller grävling.

Vid förhandlingar för ett par år sedan, krävde jägarna en höjning till 25 kronor för fågel och 300 för räv.

– En skabbräv måste eldas upp utan kontakt med hundarna, säger Jörgen Hillgren, tidigare samordnare för jägarna. 75 kr är för lite för det merarbetet. De stränga och snörika vintrarna i Roslagen har inneburit svårigheter för älgar och rådjur. Det har krävts stödutfodring.

Men under de senaste vintrarna har det inte utfodrats i Norrtäljes skogar.

– Vi diskuterade ett byte. Utfodring mot jakträtt, säger Peter Elenfalk, fastighetschef på kommunen.

Men efter att ha läst lagen och hört med andra kommuner, kom man fram till att byteshandel, utfodring mot jakt, inte svarade mot lagen. Därför ha man delat på frågorna.

I dag skjuts kajor, rävar och liknande av jägare som är villiga att debitera det lägre priset. De tidigare jägarna, som i en förhandling krävde en höjning till 25 respektive 300 kronor, ställer inte upp på den jakten.

Nu blir viltutfodringsfrågan ett ärende för kommunens politiker. I januari hoppas man komma till beslut, där man avser att ta in offerter från entreprenörer med F-skattsedel.

– Vi kommer att gå efter lägsta pris, lägsta anbud får uppdraget, säger Elenfalk.

Dock hissar han varningsflagg för att alltför lågt pris ska vinna. Då kan uppdraget bli ointressant efter en tid. Exempel från bussupphandling och friskolor skrämmer.

De kommunala marker där där utfodring ska ske är Färsna, Vigelsjö, Mellingeholm, Rimbo-Tomta, Herräng och Dyvik.

– Alldeles för sent att börja stödutfodra mitt i vintern, säger Jörgen Hillgren. Djur som är utsvultna kan inte tillgodogöra sig sådan utfodring. Den skulle ha startat när de hade hull.