Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP vill höja lönen för förskollärare

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Under måndagen besökte jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) förskolan Körsbäret i Norrtälje och berättade samtidigt om visionen som ska möjliggöra karriärsteg inom förskolan.

Annons

Förskolläraryrket är det vanligaste akademiska yrket bland kvinnor i Sverige. Bland män är det programmerare. Men mellan de båda yrkena skiljer det 15.000 kronor i månadslön.

– Om vi ska göra något åt de stora löneskillnaderna så är en viktig del att se till att det finns karriärtjänster också inom de typiska kvinnoyrkena, säger Maria Arnholm.

Förslaget som lades fram i går handlar om att införa förstelärartjänster också inom förskolan. Enkelt uttryckt innebär det 5000 kronor i löneökning per månad för den förskollärare som antas som förstelärare.

I hela Norrtälje kommun finns totalt 280 förskollärartjänster. Målvisionen är att erbjuda 30 nya förstelärartjänster inom förskolan, där 20 bekostas av kommunen, och resterande 10 av staten.

Karin Karlsbro (FP), som också närvarade vid besöket, menar att förslaget också skulle utgöra ett sätt att få erfarna förskollärare att vilja stanna kvar inom förskolan, som på grund av dåliga utvecklingsmöjligheter annars väljer att söka sig till andra branscher.

– Det gör skillnad, både i lönekuvertet och för många anställdas karriärmöjligheter. Idag finns ett glastak som hindrar kompetent personal att utvecklas. Vi hoppas att alla duktiga förskollärare ska stanna i vår kommun, och inte flytta härifrån. Det ska vara attraktivt och bra att jobba i Norrtälje, säger hon.

Ett argument mot förstelärarreformen är att endast ett fåtal får avnjuta dess frukt, och att metoden därför är orättvis. Olle Jansson (S), andre vice ordförande i barn- och skolnämnden, säger att Socialdemokraterna i grund och botten är positiva till lönelyft för anställda inom skola men är inte säker på om stora lönekliv för ett fåtal personer är rätt väg.

– Det finns en problematik om man jobbar i ett arbetslag och det plötsligt är någon där som skenar iväg rent lönemässigt, säger han.

Maria Arnholm menar att konkurrens kollegor emellan är något som faller sig naturligt inom privat sektor, och att samma premisser för lönesättning också bör råda för kommunalanställda inom kvinnoyrken:

– I de typiskt manliga branscherna ställer man aldrig frågan: ”hur skulle det gå om inte alla programmerare får en karriärtjänst?”. Vi kan aldrig på allvar göra något för att ändra på löneskillnaderna mellan män och kvinnor om vi inte vänjer oss vid tanken på att några gör karriär och får mer betalt än andra. Det synsättet vi måste bryta, säger hon.

Folkpartiet har som målsättning att förslaget om förstelärare inom förskolan ska bli verklighet inom två år.