Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollstalangen som pendlar 40 mil i veckan för sin dröm: "Det är ganska skönt"

Artikel 2 av 6
NT-Sportens ungdomsstipendium 2017
Visa alla artiklar

Från Norrtälje till Solna – tre gånger i veckan. Så ser Roslagsbrofostrade Oliver Johanssons fotbollssatsning ut i nuläget.
Men med ett brinnande fotbollshjärta är det inga problem för den andra kandidaten till NT-sportens Ungdomsstipendium.
– Jag tycker inte det är så farligt nu till en början, säger han.

Annons

Steget från Roslagsbro till en av Sveriges största fotbollsklubbar kan för många kännas stort. För 15-åriga Oliver Johansson blev det verklighet i slutet av november. Efter att ha tränat med både Roslagsbro och Solnaklubben AIK parallellt sedan i augusti blev övergången helt klar för tre veckor sedan.

LÄS MER: Roslagsbrotalang till allsvensk storklubb: "Kan bli hur bra som helst"

Karriären började genom att Oliver Johansson följde med sin pappa som var tränare i Roslagsbros IF. I flera år kombinerade han fotbollen med innebandy.

– På vintrarna fanns det inte så mycket att göra, så jag började spela innebandy också. Men just nu har nästan lagt innebandyn på is. Jag spelar bara lite lätt med Väddö där mina kompisar spelar, säger Oliver Johansson.

Att det blev just fotbollen som Oliver Johansson valde var ganska självklart.

– Jag har alltid brunnit för fotbollen. Den gör mig glad, man har alltid kul och får vara med kompisar. Fotbollen har alltid betytt väldigt mycket för mig, säger han.

Idag tränar han tre gånger i veckan med AIK och en gång med Roslagsbro, då han inte hinner till den tidiga träningen i Solna. Att pendla drygt en timme enkel väg tre gånger i veckan är inte så jobbigt, tycker Johansson.

– Jag tycker inte att det är så farligt nu till en början. Det är ganska skönt. Man kan göra sina läxor på bussen. Det är värt det, säger han.

Ett speciellt minne Oliver Johansson har från hans relativt korta fotbollskarriär är när han fick åka till Spanien och spela fotbollscup. Även DM-vinsten 2016 och deltagandet i futsal-SM med Roslagsbro är starka minnen.

Vad känner du själv är din största framgång under 2017?

– Individuellt så är det att jag fick åka till elitlägret i Halmstad. Det var häftigt, mycket fotboll. Det var äta, sova, spela fotboll. Väldigt roligt.

Vad vill du göra i framtiden? Hur ser dina drömmar ut?

– Jag vill bli utlandsproffs. Jag vill kunna spela för en storklubb och bli hur bra som helst.

Varför ska man rösta på dig?

– Jag tycker man kan rösta på mig för jag har haft ett bra år, har varit med om mycket. Jag har varit bra i både innebandy och fotboll.

Fotnot: Röstar gör du via sms och röstning startar på fredag efter att samtliga kandidater är presenterade.

Oliver Johansson, fotboll:

Född: 13 juli 2002

Bor: Norrtälje

Skola: Går årskurs 9 på Grindskolan

Klubb: AIK

Meriter: Deltagit i Gothia Cup, DM-segrare 2016, värvad av AIK

FAKTA. Norrtelje Tidnings ungdomsstipendium delas nu ut för tolfte året. I år är summan ökad från tidigare 5 000 kronor till 8 000 kronor och delas ut till en ungdom i åldersspannet 15-18 år. Ungdomen ska vara en talang inom sin idrott och bör dessutom uppträda som en förebild i sin förening och bland sina lagkamrater och medtävlare/motståndare. NT-sportens redaktion har bland de inskickade nomineringarna plockat ut fem kandidater. Vinnaren utses genom en omröstning bland läsarna.

Tidigare kandidater:

Kandidat 1: Alva Sköld – Skidskyttetalangen som tog Sverige med storm: "Jag gör något annorlunda"